Syötteen juhlavuosi on meneillään ja luontomatkailukeskus kehittyy edelleen

Hiihtokeskus täyttää pian 40 vuotta. Laskettelukeskus avattiin alun perin itsenäisyyspäivänä vuonna 1980. Moni on oppinut tuntemaan Syötteen talvilajeista, mutta toiminta on kehittynyt ympärivuotiseksi, ja Syöte on nykyään muun muassa tunnettu luontomatkailukohde ja maastopyöräilijöiden mekka.

Alueen kehittäminen on ottanut viime aikoina harppauksia uusien investointien myötä. Alueelle on tulossa merkittävä joukko investointeja myös jatkossa. Vuosille 2020-2023 Pudasjärvelle on suunnitteilla yksityisiä matkailuinvestointeja noin 39,8 miljoonan edestä ja muita yksityisiä investointeja arviolta 6,8 miljoonan arvosta. Matkailuinvestoinnit kohdistuvat Syötteen alueelle, ja niiden myötä alueelle saadaan jälleen uutta majoituskapasiteettia sekä kehitetään alueen matkailupalveluja.

Luontomatkailukohde houkuttelee yhä enemmän kävijöitä

Syötteen kansallispuisto perustettiin vuonna 2000 ja puiston kävijämäärä on mukavassa kasvussa. Kansallispuistossa oli alkuvuoden aikana eli heinäkuun loppuun mennessä 65 028 kävijää, joten lukumäärässä on kasvua viime vuoteen verrattuna peräti 40 prosenttia. Kansallispuiston kyljessä sijaitsevalla Iso-Syötteen retkeilyalueella käyntimäärän kasvu oli alkuvuonna jopa 59 prosenttia Metsähallituksen Luontopalveluiden mukaan. Kaikkien kansallispuistojen kävijämäärissä oli alkuvuonna kasvua 20 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eli Syötteellä on selvää vetovoimaa.

Lokakuun 2020 Pudasjärven yöpymistilastot näyttävät myös hyvin positiivisilta viime vuoteen verrattuna. Pudasjärvellä kirjattiin lokakuussa 8 909 yöpymistä, mikä on lähes 2,8-kertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Myös tämän vuoden syyskuussa Pudasjärvellä oli enemmän yöpyjiä kuin vuosi sitten syyskuussa. Kotimaiset matkailijat ovat kuluneen syksyn mittaan nauttineet luontomatkailukohteen tarjonnasta ja epäilemättä hyödyntäneet myös erinomaisia etätyömahdollisuuksia Pudasjärvellä. Monipaikkaisuus, lisääntyvät etätyömahdollisuudet ja maalle muutto tuovat uusia ulottuvuuksia monen elämään.

Vapaa-ajan asukkaat tuplaavat kaupungin asukasmäärän lomakausina

Pudasjärvellä on yhteensä 3 506 vapaa-ajan asuntoa. KAMK:in vuonna 2020 toteuttaman tutkimuksen mukaan suurin osa Pudasjärvellä sijaitsevista vapaa-ajan asunnoista, 77 prosenttia, on ulkopaikkakuntalaisten omistuksessa. Kaikista Pudasjärven vapaa-ajan asunnoista lähes 15 prosenttia eli 518 kappaletta sijaitsee Syötteellä. Yritysten vuokraamia lomamökkejä ja -osakkeita on Syötteellä yhteensä 200 rakennuksen verran. Syötteen alueella yksityisistä vapaa-ajan asunnoista ja vuokrattavista lomamökeistä peräti 91 prosenttia on ulkopaikkakuntalaisten omistuksessa. Vuosien 2000-2019 kuluessa vapaa-ajan asuntojen lukumäärä on lisääntynyt Pudasjärvellä 932 kappaleella. Uusia vapaa-ajan asuntoja Pudasjärvelle rakentavat enenevässä määrin nimenomaan ulkopaikkakuntalaiset.

Syötteellä on edelleen tarjolla vapaa-ajan asunnoille tarkoitettuja tontteja, joten uusiakin huvilaunelmia pääsee toteuttamaan halutessaan nopeallakin aikataululla. Kahden huipun välimaastossa Luokkavaaran alueella on tarjolla Pudasjärven kaupungin omistamaa maata. Luokkavaarasta tontin voi joko vuokrata tai ostaa omakseen. Alueelta on kirjaimellisesti huippunäkymät ja tontit sijaitsevat metsäisessä loivassa rinteessä. Osalla tonteista on jo olemassa valokuituvaraus, joten osaan alueen huviloista maksaa Kairan Kuidun valokuituliittymän kytkentä ainoastaan 50 euroa. Nopeat ja varmat valokuituyhteydet on muutenkin toteutettu kattavasti koko kaupungin alueelle, mikä mahdollistaa sekä etätyön että yritystoiminnan joka puolella Pudasjärveä.

Vapaa-ajan asukkaat vaikuttavat positiivisesti Pudasjärven aluetalouteen

Pudasjärven vapaa-ajan asukkaista valtaosa tulee Oulun suunnalta. Tutkimuksen mukaan Pudasjärvellä loma-asunnon omistajien vakituisen asuinpaikan ja vapaa-ajan asunnon keskimääräinen etäisyys on 252 kilometriä, joten suuri osa mökkiläisistä asuu niin sanotulla viikonloppuetäisyydellä. Tästä on paikkakunnan näkökulmasta tavallaan etua ja haittaa. Mökillä käydään mahdollisesti tiheämmin, kun välimatka on lyhyt eli mökillä voi vierailla käytännössä myös varsinaisten lomakausien ulkopuolella. Toisaalta lyhyen etäisyyden vuoksi kaikkia hankintoja ei tehdä mökkipaikkakunnalta. Hyödykkeitä tuodaan myös mukana eli ostoksia voidaan tehdä jo kotipaikkakunnan kaupoista. Mökkiläiset ovat erittäin tervetulleita asioimaan paikallisissa yrityksissä ja Pudasjärvellä toivotaan, että he tukevat tätä kautta myös mökkipaikkakunnan pienyrittäjiä.

Vapaa-ajan asumisen tuottama välitön matkailutulo Pudasjärvelle on KAMK:in tutkimuksen mukaan tällä hetkellä noin 3,7 miljoonaa euroa, ja kokonaismatkailutulo on 4,5 miljoonaa euroa. Pudasjärvellä toimii hyvin monen alan yrityksiä ja kaupungissa on yllättävänkin monipuolista tarjontaa. Tästä löytyy tietoa esimerkiksi Pudasjärven yrityshakemiston kautta. Alueen vapaa-ajan asukkaat kaipaavat helposti löydettävää tietoa erilaisista mökkiläisille tärkeistä paikkakunnan palveluista, kuten mistä löytää takkapuita, nuohouspalveluja, mökkitalkkari tai lumenaurauspalveluja. Tämä tieto kulkee nykyään osittain vain suullisesti mökkinaapurilta toiselle. Pienyritysten kannattaakin tarkistaa, että yrityksen tiedot ja palvelut löytyvät myös erilaisista sähköisistä kanavista, mistä asiakkaan on ne helppo löytää. Tämä hyödyttää niin paikkakunnan yrityksiä kuin asiakkaita.