Pudasjärvellä on monipuolinen elinkeinorakenne. Kärkitoimialojen lisäksi kaupungissa panostetaan laadukkaaseen lähiruokaan, runsaaseen vähittäiskauppatarjontaan, vahvasti työllistäviin kuljetuksen ja maanrakennuksen toimialoihin sekä terveyteen ja hyvinvointiin. Näille toimialoille toivotetaan tervetulleeksi lisää yrityksiä.

Lähiruoka

Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja on tiedossa ja se myydään ja kulutetaan omalla alueella. Lähiruoka edistää oman alueen työllisyyttä, paikallistaloutta ja ruokakulttuuria. 

Suomalaisissa elintarvikkeissa ja raaka-aineissa on suuri potentiaali: suomalaisia elintarvikkeita vietiin 1,75 miljardilla eurolla ulkomaille vuonna 2019.  Pudasjärvellä on reilut 110 maatilayritystä. Alkutuotannon työpaikkojen suhteellinen osuus Pudasjärvellä on lähes 14 prosenttia kattaen maa-, metsä- ja kalatalouden. Poronhoito on alueelle hyvin ominainen elinkeino. Pudasjärven luonnontuotealan yritykset hyödyntävät myös luonnonmarjoja, -sieniä, -yrttejä ja erikoisluonnontuotteita. 

Miten mukaan lähiruuan tuotantoon?

Pudasjärven kaupunki hankkii lähiruokaa eli paikallisia elintarvikkeita ja raaka-aineita ympäri vuoden. Tarjoa rohkeasti omia tuotteitasi!

Tutustu myös Monetran dynaamiseen hankintajärjestelmään ja muihin hyödyllisiin lähiruokalinkkeihin.

Tutustu lisäksi Food from Finland -ohjelmaan, Suomen ruokamatkailustrategiaan, Business Finlandin ruokamatkailusivustoon ja ruokamatkailun tuotesuosituksiin.

Alueellamme on toteutettu erilaisia lähiruokahankkeita, joiden kautta on saatu erilaisia asiantuntijapalveluja ja rakennettu tärkeitä verkostoja ja löydetty uusia yhteistyökumppaneita tai asiakkaita.

Uusia ideoita ja kontakteja löytyy myös elintarvikeyritysten PuroNetti-verkkopalvelusta.

Vähittäiskauppa

Tukku- ja vähittäiskaupan alalla toimii 66 yritystä. Tarjonta on Pudasjärvellä perinteikästä ja vakiintunutta. Matkailijat tykkäävät käydä Kurenalla eli kuntakeskustassa toimivissa kaupoissa kuten eräkaupassa, kukkakaupassa ja marketeissa. 4H-yhdistyksen pitämä Kierrätysmyymälä on myös suosittu käyntikohde. Kalustemyymälä on myös sopivasti matkan varrella valtatien välittömässä läheisyydessä. Alueelta löytyy myös moottoriajoneuvot ja kodinkoneet moneen tarkoitukseen. Monipuolisiin kaupallisiin palveluihin vaikuttavat myös matkailijat, jotka ovat huomanneet, että alueella on sujuvaa asioida, uusi kiertoliittymä tekee keskustan kiinnostavaksi. Myös kylillä toimii vielä kymmenisen kauppaa tai kioskia, sillä vapaa-ajan asukkaiden ansiosta kesäsesonki on vahva. Lomakaudella kaupungin asukasluku käytännössä lähes tuplaantuu, kun mökkiläiset saapuvat.

Kuljetus ja maanrakennus

Vahvoina ja työllistävinä toimialoina ovat kuljetus- ja maanrakennusalat, joilta löytyy toimijoita jo useammassa sukupolvessa. Palvelut kattavat moninaisesti niin henkilö- kuin kappaletavarakuljetuksetkin. Myös metsäkoneyrittäjyys ja turvetuotanto tuovat monelle tuloja.

Terveydenhoito ja hyvinvointi

Terveydenhoito ja hyvinvointiala ovat kasvavia toimialoja ja tukevat paikallisen väestön, matkailun sekä loma-asumisen tarpeita. Henkilökohtaisten terveys- ja hyvinvointipalveluiden kysyntä on kasvanut, joten näillä aloilla on mahdollisuuksia sekä yrityksille että yritysyhteistyölle. Erilaisia palveluja kaipaavat myös vapaa-ajan asukkaat, nuohouksesta talonmiehiin.

Kehittyvä keskustan alue

Keskustan alue kehittyy ja mahdollistaa myös uudet liiketilat ja toimijat. Hyvän Olon Keskus, uusi ABC-liikenneasema ja uudet nelikerroksiset hirsikerrostalot liiketiloineen ovat vahvistaneet keskustan vetovoimaa ja samalla palveluvalikoimaa on saatu laajemmaksi.