Matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset Pudasjärvellä -tutkimus on valmistunut. Lue lisää.

Matkailuala on yksi Pudasjärven kärkialoista. Pudasjärven matkailun vetovoima perustuu elämykselliseen luontomatkailuun. Meillä on monipuolinen luontoympäristö ja laadukkaat matkailupalvelut. Hirsipääkaupungin lisäksi olemme myös kestävästi kasvava luontokaupunki. Pudasjärvellä sijaitsee Suomen eteläisin tunturialue, Syöte. Syötteen matkailualue tarkoittaa koko Pudasjärven alueella olevaa matkailua.

Tutustu Pudasjärven matkailutarjontaan: www.syöte.fi

Syötteen brändi on uudistettu.

Syötteen matkailuyhdistys ry:n uusin Syöte Magazine

Matkailijoita kiinnostavaa tietoa löydät myös Pudasjärven kaupungin matkailusivuilta.

Elämyksellinen luontomatkailu tarjoaa meille ympärivuotisen matkailualueen

Pudasjärven Syöte on tunnettu kansallispuistostaan ja retkeilyalueestaan sekä Iso- ja Pikku-Syötteen rinnekeskusten tarjoamista monipuolisista aktiviteeteista. Syöte tunnetaan talvimatkailusta, suosittujen kesäaktiviteettien myötä matkailualueen tarjonta on kehittynyt ympärivuotiseksi. Video esittelee Syötteen maisemia neljänä vuodenaikana.

Syötteen matkailualueella on lähes 200 kilometriä latuja, joista Syötteen rinnekeskusten läheisyydessä 120 km. Pidämme laduista hyvää huolta, voit seurata latujen kunnossapitoa. Hiihtokansa antaa meille erityistä kiitosta kauniissa erämaamaisemissa olevista reiteistä, joista suurin osa kulkee Syötteen kansallispuistossa.

Kesä- ja syyskautena Syötteen maisemissa viihtyvät erityisesti retkeilijät, vaeltajat ja maastopyöräilijät, joille on tarjolla useita erilaisia reittejä vaihtelevissa maastoissa ja alamäkiajoa Bike Park -rinteissä. Syöte on kesät talvet maastopyöräilijoiden mekka.

Pudasjärven kaupunki ja matkailuyrittäjät ovat tehneet matkailun puitesopimuksen, joka kokoaa alueen investointiohjelman. Syötteen matkailualueelle investoidaan kestävästi, joten palvelutarjonta lisääntyy ja monipuolistuu entisestään. Syötteen matkailualueen Master Plan ja investointisuunnitelma antaa hyvää tietoa yhteisestä tahtotilasta kasvaa ja kehittyä. Lue lisää uusimmista investoinneista kaupungissamme.

Pudasjärven matkailutilastot

Käytämme Visitory -matkailutilastopalvelua. Saamme luotettavaa tietoa Syötteen matkailualueella yöpyjistä ja kävijöistä. Vuonna 2021 meidät valittiin Suomen toiseksi parhaiten kasvavaksi matkailualueeksi. Meillä riittää näkemistä ja tekemistä koko perheelle, ja alue houkuttelee koko ajan enemmän kotimaisia ja ulkomaisia kävijöitä nauttimaan luonnosta ympäri vuoden. Vuonna 2022 teimme historian toiseksi parhaan tuloksen rekisteröityjen yöpymisten osalta.

Majoitusmyynti 9,0 miljoonaa euroa

Majoitusmyynti yhteensä tammi–joulukuussa oli 9,0 miljoonaa euroa (+974 000). Airbnb:n ja Vrbo:n osuus oli 14,2 prosenttia. Näin ollen rekisteröity majoitusmyynti oli 7,7 miljoonaa euroa (+591 000) ja rekisteröimätön myynti 1,3 miljoonaa euroa (+384 000).

Visitory-matkailutilasto

https://visitory.io/frame/pudasjarvi/

Tutustu myös uusimpiin Pudasjärveä ja lähikuntia käsitteleviin tutkimuksiin; Valto-hankkeen loppuraporttiin, sekä aiempiin tutkimuksiin matkailun aluetaloudellisista vaikutuksista, vapaa-ajan asumisen vaikutuksista ja paikallistason suunnitelmista.

Pudasjärvellä on runsaasti vapaa-ajan asuntoja ja kattava valokuituverkko takaa hyvät etätyömahdollisuudet

Pudasjärven 7700 asukkaasta puolet asuu haja-asutusalueella. Kaupungin laajasti kattavien ja huippunopeiden valokuituyhteyksien avulla Pudasjärven joka kolkka on erinomainen etätyöpaikka.

Pudasjärvi on kyliensä kaupunki, meillä on 21 aktiivista kylää. Toteutamme Pudasjärven kyläkierroksen jälleen syys-marraskuussa 2024. Toivomme kyläkierroksille mahdollisimman paljon väkeä. Meillä on tilaa kasvaa ja kehittyä. Kylät tarjoavat monenlaista palvelua ja kokemuksia matkailijoille sekä yrityksille. Erikoisuuksiakin kyliltä löytyy, kuten kesäisin korkokenkäkukkamekkosuohiihdon ja kesäpilikin MM-kisat sekä monet kylämarkkinat. Löydä täältä parhaat tapahtumat.

Matkailun vaikutus Pudasjärvellä näkyy käytännössä myös siinä, että kylien elämää vilkastuttaa runsas vapaa-ajan asutus. Lomakuukausina Pudasjärven asukasmäärä jopa kaksinkertaistuu, sillä Pudasjärvellä on yli 3600 vapaa-ajan asuntoa. Viimeisimpinä vuosina uusia rakennuslupia on myönnetty lähes sata. Meillä on tilaa kasvaa ja valita mieleinen asuin- ja vapaa-ajanviettopaikka.

Matkailu elinkeinona

Positiiviset vaikutukset

Pudasjärvellä toimii aktiivisia perheyrityksiä ja matkailualan positiiviset vaikutukset paikkakunnalle ovat selviä. Kokonaismatkailutulo ja -työllisyys muodostavat Pudasjärvellä reilut 10 prosenttia kaupungin koko elinkeinoelämän liikevaihdosta ja henkilötyövuosista.

KATSO MATKAILUALAN YRITTÄJIEN JA TYÖNTEKIJÖIDEN OMAT TARINAT

Matkailu vaikuttaa rakennusteollisuuteen, lisää asiakkaita kaupan alalle ja muille palveluille. Matkailu tuo kaupunkiin tuloja, työtä sekä yleistä virettä ja kansainvälisyyttä.

TUTUSTU KAIKKIIN MATKAILUN ALUETALOUDELLISIA VAIKUTUKSIA ESITTELEVIIN TUTKIMUKSIIN

Matkailun kehittäminen

Pudasjärven Kehitys Oy toimii yhteistyössä alueen yritysten, Pudasjärven kaupungin, Syötteen Matkailuyhdistys ry:n sekä Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Kiinteistökehityksen kanssa kehittäen matkailualuetta sekä matkailuelinkeinoja ja yritysten kilpailukykyä. Osoituksena matkailualan kasvuhalusta ja potentiaalista Matkailun puitesopimusta ja Matkailun Master Plan ja investointisuunnitelmaa alueella. Alueen investointivaraus on jo reilun 70 miljoonaa euroa ja kestävän matkailun kehittämistyö jatkuu.