Pudasjärvi on vetovoimainen kaupunki keskellä luontoa sopivien liikenneyhteyksien sekä toimivan etäyhteyden päässä. Pudasjärvellä pääset yrittämään lähelle muita – niin asiakkaita, verkostoja kuin muita yrityksiäkin.

Miten yhteydet toimivat?

Sekä etäyhteydet että liikenneyhteydet ovat oivalliset.
Kairan kuitu Oy toteuttaa Pudasjärven kattavat valokuituyhteydet, mikä takaa toimivat yhteydet niin yrityksille kuin asiakkaille. 97 prosentissa talouksista on 100-1000 Mbit/s nopeudella toimiva kiinteä laajakaista.

Matkaa Ouluun, lähimmälle lentoasemalle sekä syväsatamaan on noin 100 kilometriä. Oulun lentoasema on matkustajamääriltään Suomen toiseksi suurin ja tunnin kestäviä lentoja Helsinki-Vantaalle on päivittäin useita. Pudasjärven lentokenttä on tällä hetkellä harrastus- ja koulutuskäytössä, ja Pudasjärven lukiolla onkin oma ilmailulinja. Muut lähimmät lentoasemat sijaitsevat Kuusamossa ja Rovaniemellä, ja ne palvelevat erityisesti turismia.

Jos asut Oulussa, ajat autolla jo kahdessa tunnissa Suomen eteläisimpään tunturiin. Syötteen matkailukeskus sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Pudasjärven ydinkeskustasta. Kuusamoon tulee Pudasjärveltä matkaa 130 kilometriä, Rovaniemelle 160 ja Kajaaniin 180 kilometriä.

Mistä Pudasjärven vetovoima koostuu?

Vaikka mistä! Pudasjärvellä on 8 000 asukasta ja 18 000 poroa sekä Suomen eteläisin tunturialue. Syötteen kansallispuistossa vieraili vuonna 2020 lähes 115 000 kävijää. Metsähallituksen tutkimuksen mukaan puisto toi vuonna 2020 alueelle 6,8 miljoonaa euroa. Tänä vuonna vierailijamäärä tulee ylittymään reilusti edellisestä vuodesta. Matkailualueellamme on kasvavaa vetovoimaa.

Matkailun puitesopimus sisältää lähes 60 miljoonaa euroa investointeja Syötteelle vuosina 2018-2023 eli alueelle rakennetaan sekä uutta majoituskapasiteettia että infraa. Matkailukeskuksen ympärivuotista toimintaa ja matkailupalveluja kehitetään.

Syötteellä porskuttaa siis hyvin! Syöteellä on kylpyvesikin lähdevettä. Tontteja on tarjolla ja niitä kehitetään lisää sekä uusille matkailualan yrityksille että vapaa-ajan asukkaille.

Onko Pudasjärvellä yrityskeskittymää?

Kyllä, melkoisen kuhiseva sellainen! Valtatie 20 on Oulusta, Pudasjärven ja Taivalkosken kautta Kuusamoon johtava tie, jota kutsutaan usein Kuusamontieksi. Valtatie 20 on tärkein Koillismaalle suuntautuvan liikenteen väylä, joka kulkee Pudasjärven keskustan halki ja ylittää samalla Iijoen. Vuoden keskimääräinen liikennemäärä Pudasjärven sydämessä on yli 8 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Usealle vielä vapaana olevalle yritystontille on suora näköyhteys valtatieltä. Moni tonteista soveltuu myös paljon tilaa tarvitsevalle ja tulevaisuuden laajennustarpeet huomioivalle toiminnalle, joten suurellekin yritykselle löytyy paikkoja. Valikoimaa löytyy myös monen jo paikkakunnalla toimivan ja tunnetun yrityksen läheltä. 

Pääosa ydinkeskustan nykyisistä kaupallisista palveluista on sijoittunut Varsitielle ja osa tarjolla olevista yritystonteista sijoittuu Varsitien läheisyyteen. Valtatien ja Varsitien yhtymäkohtaan toteutettiin liikennevirtoja ydinkeskustaan ohjaava kiertoliittymä sekä hirsipääkaupungin toistaiseksi suurin julkinen investointi, hirsirakenteinen Hyvän Olon Keskus. Keskus on varsinainen kuntalaisten uusi olohuone palveluineen ja liikkeineen. Keskustaan sijoittuvat myös nelikerroksiset hirsikerrostalot eli Pudasjärven Hirsihovi sekä Arinan uusi ABC-liikenneasema. Nämä rakennushankkeet ovat valmistuneet vuonna 2021.

Onko tarjolla apua sijoittumiseen?

Tarjoamme Pudasjärvellä kasvua hakevalle yritykselle apua ja tukea yritysneuvonnan kautta ja yhteistyökumppaniemme kanssa. Kunnallistekniikka kulkee yritystonttien läheisyydessä, valokuituyhteydet ovat saatavilla ja keskustan alueella toimii kaukolämpö. Palasten yhteen sovittamisessa ja sopivien kumppanien löytämisessä sinua auttaa Pudasjärven Kehitys Oy:n yritysneuvonta.

Kaipaatko lisätietoa tai henkilökohtaista apua? Ota yhteyttä – tule käymään Pudasjärvellä tai jää luoksemme!

Auvo Turpeinen
yritysneuvoja
Pudasjärven Kehitys Oy
puh: 045 169 3997
email: auvo.turpeinen@pudasjarvenkehitys.fi

Markku Mattila
maankäyttöinsinööri
Pudasjärven kaupunki
puh: 040 038 9972
email: markku.mattila@pudasjarvi.fi