Pudasjärvi on julistautunut hirsipääkaupungiksi ja tunnetaankin tunnetaan kansainvälisesti jalostavan puuteollisuuden yrityksistään. Keskellä pohjoisia metsiä on oivallista kehittää kestävää puuteollisuutta. Kaupunki on investoinut runsaasti hirsirakennuksiin. Nyt meiltä löytyy hirrestä rakennetut Hyvän olon keskus, päiväkoti, koulu, Lumiareena ja kerrostalot.

Mitä uusimpia investointeja on tehty?

Hyvän Olon Keskus

syksy 2021

Hirsihovi

Pudasjärven Vuokratalot Oy:n nelikerroksiset hirsikerrostalot, syksy 2021

Mitä on kestävä puuteollisuus?

Pudasjärvellä tuotettujen hirsirakennusten elinkaari on reilusti yli 50 vuotta, jolloin tuotanto mahdollistaa trendikästä ja tutkitusti hiilineutraalia asumista.

Puuteollisuuden verkostoa ollaan juuri nyt vahvistamassa. Toimialan yritykset investoivat tuotantoon ja energiatehokkuuteen noin 4,5 miljoonaa euroa. Alan kasvu tarjoaa työpaikkoja sekä yritystoimintaa muun muassa kokoonpanoon ja suunnitteluun. Jo pelkästään työn tekeminen tällä toimialalla on ilmastoteko.

Mitä alan yrityksiä Pudasjärvellä on?

Kontiotuote Oy

Kontio on maailman suurin hirsitalovalmistaja ja hirsirakentamisen kehittäjä. Kontion kaikki Suomeen ja ympäri maailmaa matkaavat hirsitalot tehdään Pudasjärvellä. Myös useimmat Pudasjärven modernit julkiset hirsirakennukset on tehty Kontion hirrestä.

Profin Oy

Profin on lasiliukuseinien markkinajohtaja, jonka tuotanto perustuu jatkuvaan kehittämiseen. Puukarmisista lasiliukuseinistä valtaosa menee Suomen ulkopuolelle.

Asko Lax

Arkkitehti ja teollinen muotoilija Asko Lax suunnittelee rakennuksia, sisustustuotteita ja pientuotteita. Pudasjärven Taipaleenharjulta käsin maailmalle suuntaava Lax on erikoistunut ekologisiin ja terveellisiin hirsirakennuksiin ja puutuotteisiin.

Timpan Kurkihirsi

Timpan Kurkihirsi on Iso-Syötteen läheisyydessä toimiva pieni ja innovatiivinen hirsirakennusten valmistaja.

Bioklapi

Bioklapi tuottaa puubrikettejä, joilla talo ja takka lämpiävät ekologisesti ja siististi. Briketit valmistetaan hirsitalotehdas Kontiolta jäävistä sivuvirroista tehtaan yhteydessä. Tuotteita on saatavilla ympäri Suomen.

Kaappi- ja levypalvelu Rautio

Rautio valmistaa, myy ja tarvittaessa asentaa mittatilaustyönä kodin kiintokalusteita Pudasjärven lisäksi Ouluun ja lähiympäristöön. 

Pelthouse Ky

Pelhouse Ky:stä löydät taitavan puusepän, joka suunnittelee ja valmistaa jokaiselle asiakkaalle yksilölliset ja laadukkaat kodinkalusteet. 

Kaivorinne Oy

Kaivorinne Oy valmistaa esimerkiksi Kontion käyttämiä kuormalavoja.

Pahkanikkari Risto Vuorma

Pahkanikkari Risto Vuorma tekee käsityönä puusta kauniita kuksia ja muita puuesineitä.

Metsähallitus

Metsähallituksen Metsätalous Oy:llä on Pudasjärvellä 15 toimihenkilöä ja metsuria, ja se työllistää parikymmentä urakoitsijaa ja yrittäjää työntekijöineen. Lisäksi Luontopalveluilla on Syötteen Luontokeskus ja Karhukunnaan Teräväpäässä noin 10 toimihenkilöä.

Mistä lisäkoulutusta alalle?

OSAO

Pudasjärvellä toimii Oulun seudun ammattioppilaitoksen yksikkö. Hirsituotteiden valmistuksen puuteollisuuden koulutusohjelmasta valmistuu tulevaisuuden hirsikohteiden rakentajia, joille löytyy töitä ulkomaita myöten. Koulutuksia järjestetään myös tilauksesta.

Pudasjärven kansalaisopisto

Pudasjärven kansalaisopiston koulutustarjontaan kuuluu myös hirsirakentamiseen liittyviä kursseja.

Mitä yhteistyökumppaneita on mukana?

Puuinfo ja Hirsitaloteollisuus

Puuinfo Oy on yhteiskunnallinen yritys, jonka omistavat MTK ry, SPY ry ja Puutuoteteollisuus ry. Puuinfo on vastuullinen puunkäytön edistäjä, jonka tehtävänä on kasvattaa kotimaisten puutuotteiden kysyntää ja käyttöä jakamalla uusinta tietoa puutuotteista ja puupohjaisista ratkaisuista, kehittämällä alan osaamista sekä edistämällä rakennushankkeiden toteutumista. Yhtiön tarkoitus ei ole tuottaa omistajilleen voittoa. 

Hirsitaloteollisuus ry on suomalaisten hirsitalotehtaiden yhteinen järjestö. Puualan edunvalvonnasta vastaa Puutuoteteollisuus ry ja Hirsitaloteollisuus ry on sen yhdistysjäsen. Yhteisenä intressinä Pudasjärven Kehitys Oy:n kanssa on puurakentamisen edistäminen.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö

Arkkitehtuurin yksikkö kehittää modernia hirsi- ja puuarkkitehtuuria ja kouluttaa arkkitehtejä. Hanketta johtava professori, arkkitehti Janne Pihlajaniemi on myös suunnitellut Pikku-Paavalin päiväkodin.

Muita yhteistyökumppaneita:

Haluatko tutustua hankkeisiin ja tutkimuksiin?

Metsäkeskuksen Puuta seinästä siltaan -hanke (1.9.2019 – 31.8.2021) esittelee sivuillaan maakuntamme puurakennuskohteita: Hirsihovi ja LumiAreena.

Karhukunnas

Karhukunnaan korttelin rakentaminen vuosina 2011-2013 aloitti Pudasjärven julkisen hirsirakentamisen. Karhukunnas-hankkeessa myös tutkittiin sekä hirsirakentamisen ekologisuutta että asukastyytyväisyyttä hirsitaloissa. Tutkimustulokset olivat positiivisia.

Moderni hirsikaupunki ja Moderni hirsikaupunki Pudasjärvi

Moderni hirsikaupunki Pudasjärvi oli Oulun yliopiston Moderni hirsikaupunki -hankkeen osahanke. Hankkeissa kehitettiin hirsirakentamisen arkkitehtuuria ja edistettiin hirsirakentamista erityisesti Suomessa.

Level(s)

Level(s)on Euroopan komission laatima menetelmä rakennusten resurssitehokkuuden mittaamiseen. Se on osa ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen tiekarttaa. Hirsikampus on yksi menetelmän testauskohteista. 

Oletko kiinnostunut sijoittumaan Pudasjärvelle?

Jalostavan puuteollisuuden toimija, sijoitu Suomen hirsipääkaupunkiin.