Koronaepidemia aiheuttaa ihmisten arkeen, työhön ja yrittämiseen lukuisia haasteita. Monella yrityksellä on tilanne, että muuttuneen kuluttajakäyttäytymisen vuoksi tulorahoitus on laskenut jyrkästi ja tämä heijastuu nopeasti myös henkilökohtaiseen talouteen. Tämä tuo yrittäjien arkeen vielä lisää huolehdittavaa ja tiedotettavaa. Nyt on tärkeä priorisoida tekemistä ja tekemisiä. Taloudelliset aktiviteetit on hyvä saada kuntoon arjen taustalta. Siinä on monta asiaa pohdittavaksi.

Tässä vaiheessa tulee muistaa, että yritysneuvontapalvelumme ovat koko ajan käytettävissä ja apunasi. Yhdessä kuljemme onnistumisissa ja haasteissa. Seuraamme tiiviisti julkisten toimijoiden ratkaisuja ja paketteja ja tiedotamme niistä. Osaltamme olemme viemässä tietoa viranomaisille niistä arjen haasteista, joissa yrittäjät nyt painivat. Ota yhteyttä!

Tässä nopea check-lista läpi käytäväksi:

Check 1: Laina-asiat kuntoon. Pankit ja Finnvera myöntävät lyhennysvapaata lainoihin sähköisen asioinnin kautta.

Check 2: Henkilökohtaiset lainat. Myös henkilökohtaisten lainojen osalta lyhennysvapaat kannattaa neuvotella.

Check 3: Asiat kuntoon verottajan kanssa. Voit pyytää lisäaikaa veroilmoituksen tekoon. Muuta ennakkovero vastaamaan toteumaa tai näkymää. Jos yrityksellä on vaikeuksia maksaa veroja koronavirustilanteen takia, voit hakea OmaVerossa helpotettua maksujärjestelyä 25.3.2020 alkaen. Jos haet maksujärjestelyä aiemmin, käsitellään pyyntö normaalin maksujärjestelyn ehtojen mukaisesti.

Check 4: Talouden hallinnan kannalta on nyt tärkeätä tarkastaa jokaisen yrittäjän oma keskeytymisvakuutus ja mitä se sanoo tällaisista tilanteista. Yritysten vakuutukset ovat yleensä räätälöityjä sopimuksia, joten niissä on paljon yhtiö-, vakuutus- ja sopimuskohtaisia eroja. Epäselvissä tilanteissa vakuutusturva kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Check 5: Yrittäjällä on samat oikeudet asumistukeen ja perustoimeentulotukeen. Toimeentulotuessa huomioidaan hakijan ja tämän perheen kaikki tosiasiallisesti käytettävissä olevat tulot ja varat niiden lähteestä riippumatta.

Check 6: Kehitettävää, selvitettävää ja uusia linjauksia tai ratkaisuja. Business Finland lanseerasi 19.3. kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Tämä on käytettävissä osakeyhtiöille ja kommandiittiyhtiöille.  

Suuresti jaksamista yrittäjille arkeen!

Soitto, niin olemme apunasi!