Tälle sivustolle on koostettu lähiruokaan ja maaseutuun liittyviä linkkejä, joiden takaa löytyy tietoa, taitoa, ohjeita ja tarinoita.

PPT Kuusamo Lapland Wild Food Syntytarina


Linkki Miksi pakkausmerkinnät?
Kotileipuri, torimyyjä! Opettele pakkausmerkinnät, ne on helppo liittää pakkaukseen ja ovat myyjän takuu ja turva tuotteesta.
Pakkausmerkinnät ja video: Pakkausmerkinnät pakettiin

PDF Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen toimenpiteet 2020-2023.

PDF Pohjois-Pohjanmaan elintarvikealan nykytila ja kehittämistarpeet

PDF Ruokavirasto. Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille

PDF Ulkomyyntiohje Evira

PDF KASVISTEN, MARJOJEN JA SIENTEN ULKOMYYNTI

Linkki Elintarvikelainsäädännön ja suoramyynnin ohjeet. Aitoja makuja

Linkki Aito Luonto

Elintarvikevalvonnan piiriin ”ilmoittaudutaan” joko
1) alkutuottajailmoituksella
2) elintarvikehuoneistoilmoituksella tai
3) laitoshakemuksella (harvinaisin).
Osasta vähäriskisestä elintarvikkeiden valmistuksesta esimerkiksi kotikeittiössä ei tarvitse tehdä lainkaan ilmoitusta elintarvikevalvontaan vuosittaisen liikevaihdon ollessa alle 10 000 €. Silti esimerkiksi lakisääteiset pakkausmerkinnät tulee olla ja valmistuksen, säilytyksen, kuljetuksen hygieenistä


Pikaohjeet / infokortit
Täältä löytyy kolme yksinkertaistettua ohjekorttia pienimuotoiseen suoramyyntiin (klikkaa sivustolla haluamaasi korttia, niin saat sen isommaksi): Infokortit
– Elintarvikehuoneistoilmoitus
– Kotikeittiön leivonnaiset
– Puutarhatuotteet

Tuotekortti
johon on hyvä kirjata oman tuotteen tiedot esim. itselle muistilistaksi tai vaikka yhteistyökumppanille annettavaksi. Hox, sivustolla linkki tuotekortti-exeliin, joka sisältää useamman sivun:
Myyjän tuotekortti

RIISTA:
EVIRA: kohta 5.5 Luonnonvaraisten hirvieläinten, jänisten, kanien ja riistalintujen lihan toimittaminen tarkastamattomana paikalliseen vähittäismyyntiin
Metsästäjä tai metsästysseura saa toimittaa luonnonvaraisten hirvieläinten, jänisten, kanien ja lintujen lihaa tarkastamattomana paikalliseen vähittäismyyntiin, kuten ravintolaan, suurtalouteen tai vähittäismyymälään. Metsästäjän tai metsästysseuran tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus huoneistosta, josta liha toimitetaan vähittäismyyntiin.
Vuodessa saa toimittaa enintään 1000 jänistä tai kania, 3000 lintua, 10 hirveä, 30 peuraa ja 50 metsäkaurista vastaavan määrän lihaa vähittäismyyntiin. Muiden luonnonvaraisten riistaeläinten lihan on aina oltava tarkastettua, jos sitä toimitetaan vähittäismyyntiin.
Tarkastamatonta hirvieläinten, jänisten, kanien tai lintujen lihaa saa toimittaa vähittäismyyntiin kokonaisena ruhona tai leikattuna, mutta sitä ei saa toimittaa valmistettuna tuotteiksi kuten jauhelihana, makkaroina, palvilihana tai säilykkeinä.
Mikäli luonnonvaraisia hirvieläimiä toimitetaan kokonaisina ruhoina vähittäismyyntiin, vastaanottavalla elintarvikehuoneistolla tulee olla toimintaan riittävät tilat.
Luonnonvaraisen riistan liha tulee luovuttaa vähittäismyynnistä suoraan kuluttajalle.
Lihan valmistaminen tuotteiksi on luvallista vähittäismyynnin yhteydessä, kun tuotteet myydään suoraan kuluttajalle.
Tarkastamatonta riistaeläinten lihaa ei saa toimittaa käsiteltäväksi hyväksyttyihin laitoksiin, kuten lihavalmistelaitoksiin tai leikkaamoihin.
Lue lisää:
Ruokavirasto: Tarkastamaton luonnonvarainen riista
Aitoja makuja: Riistanlihan myynnin opas

MTK Pohjois-Suomi on koostanut elintarvikeyrittäjälle tai yrittäjyyttä suunnittelevalle kattavan tietopaketin:
Elintarvikeyrittäjien tietopankki – MTK

Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 on vuoden 2015-2020 strategian ensimmäinen päivitys. Strategian toimenpidekokonaisuuksia ovat vastuullinen liiketoiminta, tuotekehitys, strategiset kumppanuudet sekä myynti, markkinointi ja viestintä. (Ellinoora Havaste, 4.9.2020)
Lue strategia täältä.

Mikä kasvi? Lintu? Sieni?
Luontoportti, luonnonystävän aarreaitta. Jos kaipaat tietoa yli tuhannesta kasvilajista, Suomessa yleisesti tavattavista linnuista tai haluat vaikkapa tunnistaa sieniä, olet oikeassa paikassa! Tarjoamme käyttöösi oivat tunnistustyökalut lajien helppoon tunnistamiseen.