Kävimme 5.5.2020 Pudasjärveläisten tuottajien ja muuten kiinnostuneiden kanssa tutustumassa Taivalkoskella sijaitsevaan Pesiölän Puutarhaan, jonka perustivat Seija ja Raimo Kananen vuonna 1981.
Nyt puutarhan vetovastuussa on heidän poikansa Paulus Kananen.

Vasemmalla puutarhuri Paulus Kananen.

Puutarhalla on kasvihuoneita kukkien, yrttien ja rapeiden jääsalaattien kasvatukseen. Olimme ihastuksissamme, koska tuotanto näytti niin laadukkaalta ja selkeältä, ja sitä oli todella monipuolisesti ja paljon. Oli kiintoisaa kuulla Pauluksen juttuja tuotannon eri vaiheista.

Pudasjärven K -kauppias Tommi Niskanen oli apupoikana, kun Paulus esitteli jääsalaatin siirtämistä pussitettavaksi.
Jääsalaatti punnitaan ja pussitetaan.
Pussin suu kiinni.
Kun taimivauvat ovat kasvaneet isommaksi….
…ne pääsevät kiertovesikouruihin.

Oli myös mukava kuulla, että puutarhalla ei käytetä mitään kemiallisia torjunta-aineita vaan mahdollisten kirvojen häätämisen on valjastettu biologinen ase, kirvavainokainen.
Tästä linkistä lisää tuosta kelpo otuksesta: Kirvavainokainen

Kirvavainokaisten pesäpurkki, josta ne lähtevät tuhoamaan mahdolliset kirvat.

Tällä hetkellä puutarhan ryhmä- ja ruukkukasvivalikoimaan kuuluu yli 100 eri kukkalajia ja lähemmäs 350 lajiketta. Suurin osa kukista myydään suoraan puutarhalta. Lisäksi myyntiä tapahtuu kausimyymälöissä Taivalkosken keskustassa, Posiolla ja Kuusamossa. Puutarhalta toimitetaan kukkia myös lähiseudun kunnille ja seurakunnille.

Seija Kananen kasteluhommissa.

Tilalla tarjotaan myös viherrakentamiseen, pihasuunnitteluun sekä puutarhan hoitoon ja ylläpitoon liittyviä palveluja.

Lähin puutarhayrttejä tuottava puutarha on Kuhmossa. Kukkatarhoja kyllä löytyy lähempääkin. Pesiölän tuotteet tulevat kaikki myydyksi ja enemmänkin menisi. Sen suhteen Pauluksella on kuulemma suunnitelma 🙂

Suuri kiitos Paulukselle, kun esitteli toimintaansa!

Täältä Pesiölän puutarhan verkkosivuille: Pesiölän puutarha, Taivalkoski