RUOKAVIRASTO (18.5.2020): Koronarahoituksen haku avautui nyt myös maatilakytkentäisille ja maataloustuotteita jalostaville sekä alkutuotannon yrityksille.
Maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisen tuen haku on alkanut
Hyrrässä. Lue lisää tästä.

ELY-keskus / kriisituki maatalouteen (päivitetty 14.5.2020)
Koronavirusepidemiasta kärsiville maaseudun mikroyrityksille, eräille maatalouden alkutuotannon ja kalatalouden yrityksille aletaan myöntää väliaikaista kriisitukea.
Taloudellista tukea voivat hakea maatilojen yhteydessä toimivat yritykset, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset, maatalouden alkutuotannon sekä kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen ja kalakaupan yritykset.
Klikkaa tästä: Maaseudun yritysten, alkutuotannon ja kalatalouden koronatuki

Maaseudulla sijaitsevat yritykset voivat hakea yritysrahoitusta toimintansa kehittämiseen ja investointeihin.
 Ota yhteyttä alueesi ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään ja kysy lisää.
Voit saada perustamistukea 5 000–35 000 euroa ja se maksetaan kahdessa tai kolmessa erässä. Kokeiluun tukea voidaan myöntää 2 000–10 000 euroa. Pohjois-Pohjanmaalla tuen osuus on 35%.
Maatilojen muu yritystoiminta ja mikroyritykset, katso:
Ruokavirasto.fi ja maaseudun yritystuet

Tietoa tuista poikkeusoloissa
Poikkeusoloista huolimatta maaseutuohjelman maksut ja haut jatkuvat.
Tietoa tuista poikkeusoloissa | Maaseutu.fi

Korona-APU maaseutuyrittäjälle
Kehittämishankkeet apuun koronahaasteissa

Tukipaketti maaseudun mikroyrityksille
Hyödynnä asiantuntijan apu ja tuki
Tukipaketti maaseudun mikroyrityksille

Yrittäjän korona -tietopaketti / Pudasjärven Kehitys
Päivitämme Yrittäjän korona -tietopakettia verkkosivuillamme sitä mukaa, kun tietoa uusista tuista ja palveluista on saatavilla.
Tästä pääset pakettiin: korona-tietopaketti

Lisätalousarvio / Maa-ja metsätalousministeriö 8.4.2020
Hallitus turvaa maaseudun yritysten sekä maa- ja kalatalouden toimintaedellytyksiä – Artikkeli – Maa- ja metsätalousministeriö
Hallitus on vuoden 2020 toisessa lisätalousarvioesityksessään päättänyt tukea maaseudun ja maa- ja puutarhatalouden yrityksiä 30 miljoonalla eurolla. Lisätalousarvio

Ruokavirasto
maksaa kriisitukia muun muassa maitotiloille, sikatiloille sekä velkaisille ja investoineille maatiloille. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee tukia koskevaa tarkempaa lainsäädäntöä.
Tästä: Maatalouden kriisituet

Alkutuotannon kausityövoima, tiedote 6.5.2020
Maatalousyrittäjien etujärjestö MTK on tyytyväinen hallituksen uusiin linjauksiin alan kausityövoiman houkuttelemiseksi.
Keski-Suomalainen

Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera
Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera tulee tarjoamaan mahdollisuuden hakea valtion lainatakausta maatilojen alkutuotantoon ja maatilayritysten juoksevien kuluihin. Tarkoituksena on varautua koronaviruksesta aiheutuviin maatilojen talousvaikeuksiin.
Makeran välittämää valtiontakausta voi saada enintään 80 prosentin osuuteen korkeintaan 62 500 euron lainasta. Laina-aika on enintään viisi vuotta. Yhteensä valtiontakausta on tulossa Makeran kautta haettavaksi 15 miljoonaa euroa.
Tukien on määrä tulla haettaviksi mahdollisimman pian, luultavasti viimeistään huhtikuun ensimmäisen puolikkaan aikana”, kertoo ministeriön osastopäällikkö Minna-Mari Kaila.
Tästä artikkeliin: Talouselämä 1.4.2020
Tästä lisää suunnitteilla olevasta tukipaketista:
Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee maaseudun yrityksille tukipakettia

MTK ja koronatiedotteet
MTK on koonnut tietoa maatilojen varautumiseksi koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn ja mahdollisiin tartuntatilanteisiin. Tietopakettia päivitetään säännöllisin väliajoin.
Tästä sivulle: https://www.mtk.fi/korona

MTK:n tiedoteteksti tiloille vallitsevan koronavirustilanteen osalta + tarkistuslista, jonka avulla voi päivittää tilan varasuunnitelmat ajan tasalle yrittäjien sairastumisen varalta.
Tiedote koronavirustilanteesta
Maatilan tarkistuslista keväälle 2020

Välitä viljelijästä
Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta saat maatalousyrittäjänä maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle.
Välitä viljelijästä

Ruokaviraston korona -uutisointi ja tiedotus
Ruokavirasto seuraa tilannetta ja päivittää tehtäväkenttäänsä liittyvää ohjeistusta ja tietoa nettisivuilleen. Kaikki Ruokaviraston Korona-uutisointi löytyy täältä: Ruokavirasto

Poikkeustila -ajan helpotus koskien pakkausmerkintöjä, tietyiltä osin:
Ruokavirasto myöntää helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin, löytyy tästä: Poikkeustilan pakkausmerkinnät

Tarttuuko COVID-19 koronavirus elintarvikkeiden välityksellä?
Tämän hetkisen tiedon mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Lue tästä lisää: Usein kysyttyä koronasta ja elintarvikkeista kuluttajalle

Opiskelijat maatilayrittäjien avuksi ja lomituspalveluiden tueksi
Työskentely maatilalla tuo opiskelijoille tärkeää työelämäkokemusta ja voi kerryttää opintoja. Ohessa MTK:n julkaisema tiedote aiheesta: Opiskelijat maatilayrittäjien avuksi ja lomituspalveluiden tueksi korona-aikana

Ja linkki alustana toimivalle Töitä Suomesta -palvelulle.
Töitä Suomesta –palvelun kautta on mahdollista ilmoittautua avun antajaksi ja saada lisätyövoimaa paitsi maatiloille myös hevostiloille ja puutarha- ja viheralalle. Tästä: Töitä Suomesta

LAMPUREIDEN WEBINAARIT AINA KESKIVIIKKOISIN VÄLILLÄ 1.4.-27.5.2020 KLO 13.00-13.30
Lammastalouden tuotannontekijät -hanke järjestää kevään aikana virtuaalisia kahvihetkiä lampureille.
Kahvihetkien aikana käydään vapaata keskustelua ajankohtaisista ja mielen päällä olevista aiheista. Tarjolla on neuvoja, vinkkejä ja vertaistukea.
Kahvihetket ovat maksuttomia. Ei ennakkoilmoittautumista.
Tästä linkistä LAMPUREIDEN WEBINAARIT

Kaikki ProAgrian tapahtumat löytyvät täältä: ProAgria TAPAHTUMAT