Lähiruokaa ja ajatuksia Marikaisjärveltä
Aki ja Henna Muranen kasvattivat lampaita aiemmin sukumailla Pudasjärven Mursunsaaressa. Silloin, viisi vuotta sitten, lampaita oli 20. Toiveissa oli lauman kasvattaminen, mutta olosuhteet ja puitteet eivät antaneet myöten. Edessä oli muutto Marikaisjärvelle ja oman torpan pystyttäminen. Tällä hetkellä laumassa on 60 uuhta, reilu 70 karitsaa + pässit päälle.
Kesäisin lampaat toimivat maisemanhoitotehtävissä Metsähallituksen, kaupungin ja yksityisten yhteisomistamassa 26 hehtaarin saaressa. Lampaat ovat pääasiassa suomenlampaita. Murasen mieleen on se, että suomenlampailla on hyvät villa- ja taljaominaisuudet. Lihantuotantoakin Murasilla tehdään, mutta painopisteenä on villan ja taljan tuottaminen, maisemanhoitotyö ja kesälampaiden myynti.
Murasten näkemys on, että paikallinen teurastamo, jonka kaupunki omistaa yhdessä paliskuntien kanssa, ei tämän hetkisiltä toimintajärjestelyiltään palvele paikallisia lampureita mm. sen takia, että jatkojalostus ei toteudu.
”Lampaat pitää kuskata Kuivaniemeen tai jopa kauemmaksi. Kasvatustyö ja ajelu teurastamolle edestakaisin jatkojalostuksen lisäksi kasvattaa kustannuksia niin, että kaupan hyllylle tuotteita ei varsinkaan kannata tarjota, sillä se ei sanan mukaisesti maksa vaivaa, saati palkkaa. Vähittäismyynnin kautta mitään ei jää tuottajalle itselleen käteen. Mikäli paikallisteurastamolla tapahtuisi teurastuksen lisäksi jatkojalostus, tilanne olisi erilainen”, sanoo Henna.
Villoista ja taljoista Henna tekee villasukkia, tossuja ja lakkeja ynnä muuta. Jatkossa hän pyrkii käsittelemään ne itse perehtyen yhä enemmän kasvinvärjäykseen, jota Henna on jo nyt opetellut esimerkiksi pajun ja sipulinkuorien kanssa. Kasvivärejä testaillaan vielä vaikkapa orapihlajasta, lupiinista ja sienistä.
Kevät sai Hennan jälleen villiintymään taimikasvatukseen, joten taimipurkkeja ja laatikoita on talon ikkunalaudat täynnään. 600 taimea odottaa pääsyä lampolan kasvihuoneeseen ja uusiin pihalle nouseviin kasvihuoneisiin.
Taimista nousee esimerkiksi salaattia, paprikaa, kurkkua ja tomaattia. Hennan mielestä lähiruoan myynti lainsäädäntöineen on aika simppeliä, eikä vaikuta kovin kiemuraiselta. Hennalla on tavoitteena aloittaa myös säännönmukainen puutarhatuotteiden ja käsitöiden torimyynti.