Mitä tarkoittaa hirsipääkaupunki?
Pudasjärvi on toiminut Suomessa julkisen hirsirakentamisen suunnannäyttäjänä. Kaupunkiin on rakennettu jo useita näyttäviä hirsikohteita. On laskettu, että Pikku-Paavalin päiväkodista lähtien Pudasjärven julkisiin hirsirakennuksiin on käytetty yhteensä yli 4 200 m3 hirttä, kunhan uusin rakennushanke, Hyvän Olon Keskus, ensi vuonna valmistuu. Tämä sitoo yli 3,8 miljoonaa kiloa hiilidioksidia. Puurakentaminen on Pudasjärven ilmastoteko.
Toistaiseksi tunnetuin hirsikohde Pudasjärvellä lienee Hirsikampus. Kun kävin siellä itse ensimmäistä kertaa, vaikutelma tiloista oli avara, valoisa, viihtyisä ja levollinen. Vaikka talo oli täynnä koululaisia, ei ollut hälyä, melua tai happi lopussa. On hienoa, että kaupunki päätti rakentaa lapsille ja nuorille näin mukavan ja tyylikkään oppimisympäristön. Koulua on myös käyty urakalla katsomassa sekä kotimaisten että ulkomaisten vierailijoiden toimesta.
Uusin julkinen hirsikohde on Syötteellä sijaitseva tapahtumakeskus LumiAreena. Se on maailman pohjoisin vastaavaan käyttöön tarkoitettu moderni hirsirakennus. LumiAreenan omistaa kaupunki, mutta tilat suunniteltiin yritysten kanssa yhteistyössä, joten tilojen vuokraajat saivat vaikuttaa kokonaisuuteen jo suunnittelun alkumetreiltä. Koko prosessi oli hieno esimerkki kaupungin, yritysten ja kehitysyhtiön sujuvasta yhteispelistä.
Suurin kaupungin toteuttama investointi tulee olemaan Hyvän Olon Keskus, jonka runko nousee parhaillaan keskustaan vt20:n varrelle. Se jatkaa hienosti hirsipääkaupungin tarinaa ja tiloista syntyy kaupunkilaisten uusi yhteinen olohuone ja palvelukeskittymä. En kuitenkaan usko, että tarina päättyy tähän. Pudasjärvi on strategiassaan linjannut, että kaikki julkiset rakennukset tullaan rakentamaan hirrestä ja näin on käytännössä syntynyt sekä koko ajan uudistuu hirsipääkaupunki.