Pudasjärven alueen yrittäjät ovat todella sisukkaita ja periksi ei anneta edes koronalle. Siitä hyvänä osoituksena on sitkeä taistelu oman yrityksen jatkumisen puolesta. Nyt kesän jälkeen voidaan jo hetkeksi huokaista, kun kaikkein pahimmat pelot eivät toteutuneetkaan esimerkiksi matkailusta riippuvaisilla yrityksillä. Kotimaan matkailijat tulivat juhannuksen jälkeen sankoin joukoin Pudasjärvelle ja siitä tuoreimpana esimerkkinä ovat koko Pohjois-Suomen komeimmat kasvuluvut kansallispuistojen kävijämäärissä, Syötteellä on ollut tasan 40 prosentin kasvu tammi-heinäkuun kävijämäärissä viime vuoteen verrattuna.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, kun alueelle tulee kävijöitä? Keskimäärin voidaan arvioida ja myös tutkimukset sen osoittavat, että yhtä matkailijaa kohden koko alue saa tuloja useista kymmenistä euroista jopa satoihin euroihin. Matkailijoiden alueella käyttämät eurot hyödyntävät monia muitakin aloja matkailuyritysten lisäksi. Pitäähän tulijoiden tankata auto ja ostaa ruokatavaroita majoittumisen sekä ohjelmapalveluiden lisäksi. Osa matkailijoista voi tulla patikoimaan jopa ilman autoa, jolloin taksi- tai muille kyydityspalveluille tulee tarvetta. Etenkin tämän kesän aktiviteeteista monet perustuivat vuokravälineisiin, kuten maastopyöräily, melonta tai SUP-lautailu. Osalla matkailuyrityksistä olivat kaikki kesäpäivät täynnä varauksia, eikä tilanne ole vielä näin ruskan aikaan juuri kesän helteistä laantunut. Kapasiteetin käyttöaste on siis ollut todella hyvä.

Monet yritykset ovat kesän aikana ottaneetkin tilanteen haltuun. Lomautusten ja irtisanomisten sijaan yrittäjät ovat saaneet omille työntekijöilleen mielekästä tekemistä uusien tuotteiden ja palveluiden hiomisessa. Vaikka tulevan talven osalta korona vaikuttaa vielä matkailuun, voidaan sanoa alueen selvinneen kohtalaisesti ja tähän saakka pienemmin tappioin, kuin heti maaliskuussa arvioitiin.

Toivottavasti Suomen päättäjien uusilla korona-avun linjauksilla ja yrittäjien päättäväisyydellä tullaan sinnikkäästi taistellen selviämään tulevastakin puolivuotiskaudesta ehjin nahoin kohti ensi kevättä.

Viimeisimmän puolen vuoden aikana on monen paikallisten yrittäjän kanssa laadittu koronatukien hakemuksia ihan urakalla myös Pudasjärvellä. Valtakunnallisesti yrityspalvelutoimijat ovat auttaneet yli 33 000 kertaa tukihakemuksien täyttämisessä. Näitä ovat olleet ELY-keskuksen tilanneanalyysi ja kehittämistoimenpide, joiden hakuajat päättyivät 8.6.2020. Syyskuun puoliväliin mennessä on valtakunnallisesti tehty myös lähes 4 500 hakemusta ELY-keskuksen yritysten kehittämispalvelujen analyysi- ja konsultointipalveluihin alennetuilla omarahoitusosuuksilla.

Business Finlandin koronatuen haku päättyi jo alkukesästä. Lisäksi yleinen kustannustuki on ollut haettavissa elokuun loppuun saakka. Valtakunnallisesti ravintola-alalle tarjolla on ollut hyvitys toiminnan rajoittamisesta sekä uudelleentyöllistämisen tuki. Lisänä koronatuissa on ollut Pudasjärven kaupungin myöntämä yksinyrittäjätuki.

Pudasjärven Kehitys Oy on ollut auttamassa pitkälti toistasataa yrittäjää tukihakemusviidakossa ja tukieuroja alueen yrityksiin on tähän mennessä saatu jo yli miljoona euroa. Noilla rahoilla paikataan suurelta osin kevään pahimman korona-ajan menetyksiä, mutta valmistaudutaan myös tulevaan kehittämällä omaa yritystä entistä parempaa kuntoon.