Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja on tiedossa. Lähiruoka edistää oman alueen työllisyyttä, paikallistaloutta ja ruokakulttuuria. Lähiruoka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja myydään ja kulutetaan omalla alueella.

Paikallinen ja laadukas lähiruoka on meille tärkeä tekijä monestakin syystä. Matkailijat kysyvät paikallisia tuotteita yhä enemmän. Tämän vuoksi haluamme lisätä lähiruoan ja matkailun välistä yhteistyötä. Lisäksi lähiruoan merkitys korostuu aina kun meihin kohdistuu uhkaa. Tahtotilana on pitää lähiruoan tuotanto vireänä yhdessä yhteistyöverkoston kanssa. Kriisi- ja valmiustila huomioidaan aina julkisessa toiminnassa.

Pudasjärven kaupunki hankkii lähiruokaa eli paikallisia elintarvikkeita ja raaka-aineita ympäri vuoden. Tarjoa rohkeasti omia tuotteitasi! Tutustu myös Monetran dynaamiseen hankintajärjestelmään ja muihin hyödyllisiin lähiruokalinkkeihin.

Mikroyritykset hyötyvät verkostoitumisesta ja yhteistyöstä – kannattaa kokeilla!

Alueellamme on toteutettu erilaisia lähiruokahankkeita, joiden kautta on saatu erilaisia asiantuntijapalveluja ja rakennettu tärkeitä verkostoja ja löydetty uusia yhteistyökumppaneita tai asiakkaita. Uusia ideoita ja kontakteja löytyy myös elintarvikeyritysten PuroNetti-verkkopalvelusta.

Suomalaisissa elintarvikkeissa ja raaka-aineissa on suuri potentiaali: suomalaisia elintarvikkeita vietiin 1,75 miljardilla eurolla ulkomaille vuonna 2019

Kiinnostavatko laajemmat markkinat tai kansainvälistyminen; vienti tai vaikkapa gastroturismi? Tunnetko jo elintarvikevientiä ja yritysten vientiosaamista kasvattavan Food from Finland -ohjelman? Tutustu lisäksi Suomen ruokamatkailustrategiaan, Business Finlandin ruokamatkailusivustoon ja ruokamatkailun tuotesuosituksiin.

Mistä lähteä liikkeelle?

Kasvu alkaa pienestä idusta. Onko sinulla lähiruokaa tuottava yritys tai siihen liittyvä yritysidea? Tarvitsetko yritysneuvontaa tai etsitkö asiantuntijapalveluja? Ota yhteyttä, neuvomme sinua ja hyppäämme mielellämme mukaan tueksesi jo kehitysvaiheessa!

Tiesitkö?

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Maatalous ja luonnontuoteala ovat merkittäviä sektoreita myös Pudasjärvelle. Pudasjärvellä on reilut 110 maatilayritystä. Alkutuotannon työpaikkojen suhteellinen osuus Pudasjärvellä on lähes 14 prosenttia kattaen maa-, metsä- ja kalatalouden.

Vuonna 2017 Pudasjärvellä oli 43 maitotilaa. Maataloustuotanto keskittyy suurelta osin lihantuotantoon ja paikkakunnalla on myös oma teurastamo. Esimerkiksi naudanlihaa tuotettiin 136 000 kiloa ja lammasta 3 000 kiloa vuonna 2017. Poronhoito on alueelle hyvin ominainen elinkeino. Pudasjärven luonnontuotealan yritykset hyödyntävät myös luonnonmarjoja, -sieniä, -yrttejä ja erikoisluonnontuotteita. ”Paikallista ruokaa pellolta pöytiin” on yhteinen tavoitteemme!