Monien tapahtumasuunnitteluun ja organisointiin liittyvien kiemuroiden jälkeen, koronan aiheuttaman tapahtumatyhjiön riuduttamana, koitti vihdoin päivä, jolloin Rajamaanrannassa toteutuisi Pudasjärven Kehityksen järjestämät Lähiruoka- ja käsityömarkkinat.

Oli kutkuttavaa nähdä myyjien saapuvan paikalle ja alkavan määrätietoisesti nostamaan ylös myyntikatoksiaan. Pudasjärven Kehityksen tiimin Jukka ja Auvo auttoivat missä vain apua tarvittiin.
Vesipostin avain oli kadoksissa… Minullahan sen olisi pitänyt olla vaan eipä ollut siinä nipussa, jonka olin sitä varten saanut. Maa-ja Kotitalousnaisten kahvinkeittäjät olivat ihmeissään. Eipä hätää, Heino taikoi avaimen paikalle.

Vettä sateli eikä säätiedotus luvannut seuraaviksi tunneiksi sen suotuisampaa keliä. Markkina-aika oli klo 12-16 välillä. Kun vielä klo 12 jälkeen taivas oli kattavan musta ja vettä satoi kaatamalla, oli masentavaa katsoa markkinapaikkaa ja katosten alla seisovia myyjiä. Sade rummutti telttoja ja piiskasi kenttää. Iso ruokailuteltta ammotti tyhjyyttään. Seisoin sateen suojassa ja mietin murheissani, että olenko ihan vastuuton, kun en perunut tapahtumaa vaan annoin myyjien ajella tahoiltaan ja nähdä tämä kaiken vaivan tällaisen tähden? Vettä sataisi kaatamalla koko päivän eikä ketään tulisi markkinapaikalle…ei ketään! Kaikki on pilalla!

Lähdin lompsimaan autolle ja hakemaan sadetakkia ja kumppareita. Keli ehti siinä välissä heittäytyä hurjaksi ja jäin autoon odottamaan. Kun katsoin autosta markkinapaikalle, myrsky hyökkäsi kuin riivattu ja riepoi myyntikatoksia. Myyjät yrittivät pelastaa ilmaan lähteviä myyntikojujaan ja peittelivät esille laitettuja tuotteita järkyttävän saderyöpyn ja tuulen repiessä markkinapaikkaa. Olin tyrmistynyt. Näitä markkinoita oli niin valmisteltu ja odotettu… Kaikki vaiva tämän tähden…

Ilma alkoi rauhoittua, seljetä. Myyjät seisoivat taas paikoillaan ja odottelivat markkinakansaa. Joku kaupunkilainen uskalsi kävellä kentälle ja katsella tuotteita, sitten toinen, ja kolmas. Voi mahoton, aurinkokin alkoi paistamaan! Väkeä ilmestyi lisää. Kun bändi alkoi soittamaan ja näin ihmisiä tekemässä kauppaa, viihtymässä ja juttelemassa keskenään, olin niin onnellinen. Sääherra oli aukaissut markkinaraon. Jospa tätä kestäisi koko päivän!

Marko ja Vauhko Varsa soittivat kerrassaan mahtavaa musaa. Miten se tuo Marko on osannutkin tehdä niin oivaltavia sanoituksia.
Myyjät esittelivät ja myivät tuotteitaan; vihanneksia, lankaa, tekstiilejä, kalapurkkeja, lihasoppaa, kahvia, munkkeja, hilloa, sipuleita, koruja, pahkaesineitä, puuveistoksia, jalkayrttejä, kakkuja ja muita leivonnaisia. Ai että olin iloinen näistä myyjistä ja bändistä. Tuotteet olivat kauniisti paikallaan ja myyjät elementissään kuin ei mitään myrskyä olisi ollutkaan.
Sorosen Jannen tuoman ison katoksen alla istui väkeä nauttimassa sunnuntaipäivästä, söivät soppaa ja joivat kahvia. Oli rento meininki. Osa porukasta istuskeli tuoleilla auringossa. Ihmiset hymyilivät. Emppu-ponikin oli tullut lasten iloksi. Ihana Emppu. Tämmöstä sen olla pittää Pudasjärven syysmarkkinoilla.

Bändin ensimmäisen setin jälkeen taivas alkoi taas tummua. Jukka osasi kertoa sadetutkasta, että kolmen kieppeissä on tulossa niskaan kaikki mahdollinen. Marko aloitti uuden musasetin vähän aiemmin ja rentoilimme hyvällä fiiliksellä markkinoiden loppupuoliskolle. Väki alkoi viimeisen tunnin tullessa poistua paikalta ja aavistelimme, että kannattaa laittaa pikkuhiljaa kamppeita kasaan.
Kun suurin osa myyjistä ja poniautokin oli poistunut, taivas kaatui niskaan. Seisoimme tiimin ja kumppaneiden kanssa ison katoksen alla ja pitelimme sen jaloista kiinni. Markkinapaikka musteni, ukkonen rytisi ja salamoi. Ensin sade ja sitten rakeet piiskasivat kenttää ja repivät jäljellä olevia telttoja. Vaikutti siltä, että joku säämonsteri pyyhkäisee Pudasjärven maailmakartalta nyt justiinsa.

Jannen telttakatos kesti myrskyn! Ei muuta kuin äkkiä porukalla pillit pussiin ja kotimatkalle.
Huhhuh, olipa mielenkiintoiset markkinat 🙂

Mutta kyllä kannatti järjestää. Tuotteet olivat menneet hyvin kaupaksi ja tapahtumasta oltiin iloisia.
Yhteistyökumppaneita, työtiimiä, markkinaväkeä, myyjiä, Emppua ja bändiä kiittäen,

Sirkku Kianto

KLIKKAA KUVAA, NIIN SAAT SEN AUKI.