Täältä löytyy kuvia tapahtumista (aikajärjestyksessä, tuoreimmat ensin), joita olemme järjestäneet tai joissa Kehitysyhtiönä olemme olleet mukana.
Klikkaa galleriassa olevaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi!
(Kuvat ja tekstit Sirkku Kianto, jollei muuta mainittu)

LAMPUREIDEN ILTA 1.10.2020
Pudasjärven lampureilla oli oma virkistäytymisilta, jossa saivat tavata toisiaan ja kuunnella huippumielenkiintoisia vertaisyrittäjiä. Ensimmäisenä kertoi toiminnastaan Satu Kumpulainen, luomulampuri Sievistä. Hän on toteuttanut yrittäjäurallaan monenlaisia projekteja. Maatilalleen perustama konttiteurastamo, Green Care yrittäjyys ja villatutkimukset olivat Satun pääaiheena.
Isokummun Luomutilan verkkosivut
Isokummun Luomutilan Facebook
Isokummun Kehräämö Facebook
Isokummun Kehräämön Lankamyymälä ja
https://isokummun-kehraamo-oy.business.site/
Satusta löytyy juttu poikineen, esim:
Sievin Isokummun kehräämö kisaamassa miljoonasta eurosta
Sieviläinen Isokummun Kehräämö Oy valittiin mukaan bio- ja kiertotalouden kasvupolulle
Sieviläinen Isokummun lammastila on valittu Vuoden luomuyritykseksi
Erkki ei ni­mes­tään huo­li­mat­ta ole pässi – reipas suo­men­lam­mas­tyt­tö on pal­ki­tun sie­vi­läi­sen luo­mu­ti­lan sil­mä­te­rä

Toisena luennoi Salla Viiala, luomulampuri Muhokselta. Salla on ansioitunut ja omistautunut texel-lampaiden kasvattaja. Oulun amk lähettää agrologiopiskelijoitaan Viialan tilalle vuosittain. Salla on biologi ja painottaa, että kaiken alku ja juuri lampaiden menestyksekkäässä kasvatustyössä on halu ymmärtää vähintään perusasiat lampaiden loisista ja niiden torjunnasta. Viljelykierto ja paljon muuta, niistä työkaluja loisongelmiin, lampaan hyvinvointiin ja menestykselliseen lopputulokseen kasvatustyössä.
Täältä löytyvät Viialan tilalta tehdyt kasvatustyöhön liittyvät videot, (muiden maatalouden arkea videoiden joukosta): Ruokinta, jalostus, keritseminen, laitumelle totutteleminen ym: Viialan luomulammastila
Salla suosittelee myös käymään näillä verkkosivuilla: https://www.ontariosheep.org/ Ja tutkimaan sieltä erityisesti huippuopusta: Parasite handbook

Illassa puhui myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Pudasjärven teurastamon hallituksen jäsen Mari Kälkäjä. Pudasjärven teurastamo, jossa kaupunki on enimmäisosakkaana, vastaa tulevaisuudessakin teurastamoa koskeviin kysymyksiin.
(Lampuri-illan kuvat otti Jukka Koutaniemi)

KYLÄILTA PUHOKSELLA 29.9.2020
Linkki verkkosivuille Puhoskylä. (Puhoksen kuvat ottanut Minna Hirvonen)
Pudasjärven kaakkoisosassa sijaitseva Puhoskylä on säilynyt edelleen erittäin elinvoimaisena kylänä. 


KYLÄILTA JONGULLA 22.9.2020
Jonku on vajaan 300 asukkaan kylä Pudasjärven eteläosissa. On Kivivaaraa, Paukkerinharjua, laajoja suoalueita, Sotkajärvi, Jongunjärvi, Korpijoki ja muita lukuisia vesistöjä. Sotkajärvi on varsinainen vesilintukoto.
Kyläyhdistys järjestää vuosittain mm. Jonkulaiset Jonninmoiset kesäpäivät –tapahtuman. Omassa kylätalossa on esim. oma kirjasto. Jumpataan, sählytään ja iltaisin on urheilukisoja ulkokentällä.
Kyläyhdistys etsii kyläläisille töitä ja työllistää kyläläisiä erilaisiin tehtäviin. Entiseltä koululta voi vuokrata juhla- ja kokoustiloja tai asuntoja. Jonkulaisten mielestä oma kylätalo on niin tärkeä ja luo yhteisöllisyyttä. Niinpä se on. Täältä lisää Jongusta.


KYLÄILTA PINTAMOLLA 21.9.2020.
Pintamon kylän alue yltää Oulu-Kuusamontien pohjoispuolelta, Naamankajoelta aina Iijoelle, Yli-Kurjen kylään saakka. Viereisiä alueita lännessä Poijula ja Iinattijärvi. Kyläseuran talolla tanssitaan noin parin viikon välein läpi vuoden. Monenmoista muutakin tapahtumaa, jolle kylätalo luo erinomaiset puitteet.
Pintamon kyläillassa maisteltiin paikallisten kalastaja-ja mehtäukkojen muikkuja ja ahventa, hirvialatoopia ja kylmäsavulohta. Voi mahoton, miten näillä kyläläisillä on energiaa, ja rutkasti tietotaitoja. Hox! Kylä tarjoaa tiloja ja palveluja esim. karavaanareille. Lisää Pintamosta: Pintamo


HILTURANTA, PUDASJÄRVEN SEURAKUNNAN LEIRIKESKUS 16.9.2020
Tutustuimme Hilturantaan syysmyrskyn merkeissä, siksi alla olevat kuvat sateisia. Kannattaakin käydä katsomassa srk:n sivuilta Hilturannan esittelyvideo ja hinnasto, sillä kyseessä on varsinainen helmi Pudasjärvellä. Seurakunta tarjoaa tiloja vuokralle niin yksinkulkijoille kuin ryhmille ja yrittäjille. Täältä lisää: Hilturanta Ja suoraan esittelyvideoon: Esittelyvideo

KYLÄILTA KORPISEN KYLÄLLÄ 15.9.2020.
Korpisen kylä sijaitsee puolestaan Pudasjärven ja Puolangan rajamailla. Maasto alkaa olla kumpuilevaa, kauniita vaaroja ja järviä. Ihan hengästyi, kun kuunteli Korpisen kylän asukkaiden selostusta kaikesta, mitä touhuavat kylällä ja sen todella toimivissa tiloissa ja tantereilla. On oma ranta ja laavu, saunatilat ym. Jaurakkajärveä, Korpista ja Akonjärveä sekä Kupson Kutsu luontopolku.Vanha kyläkoulu sekä toimitilarakennus suovat monenlaisia toimintamahdollisuuksia. Kyläläisistä pidetään huolta, tarjotaan sotepalveluja, pyöritetään hankkeita jne. Lisää Korpisesta löytyy Tästä ja Facebook-sivuilta.


SARAKYLÄN KYLÄILTA 11.9.2020.
Sarakylällä on noin 200 savua ja 400 asukasta. Nuorin kyläläinen kuusi viikkoa vanha Sihveri oli myös paikalla ja hurmasi kaikki. Sarakyläläisillä on kyllä todella upea ja toimiva kahden opettajan ja 18 oppilaan koulu. Kylällä on esim. Euroopan suurin parkkuupukki ja ne Osaran aukiot (hakattu 1950-60 luvulla), joista virisi keskustelua. Kylällä pidetään vuosittain erilaisia juhlia, on kesäkahvilaa, nuotioiltoja ja hirvipeijaisia useampia. Ja tietenkin vuosittaiset Vattumarkkinat!
Kylän alueella on kuusi eri hirviporukkaa, joten metsämiehiä riittää. On kyllä hulppeat puitteet Sarakylällä asua on elää.
Tästä Sarakylän verkkosivuille.


SYÖTTEEN KYLÄILTA 8.9.2020. Vierailimme Syötekylällä, joka sijaitsee Pudasjärven itäreunalla, Taivalkosken rajalla. Syötteen kyläläisillä on heilläkin näin komea kylätalo. Kylällä järjestetään talkoita sekä erilaisia tapahtumia. Pudasjärven Kehityksen Jukka tarjoili Kuusamosta ostamiaan paikallisesti kasvatettuja pikkutomaatteja ja kyllä olivat herkullisia. Olisipa kiva, jos joku Syötteelläkin alkaisi kasvattamaan tomaatteja ja muita kasviksia. Lähiruoalle on aina markkinarako. Tästä kylän Facebook-sivuille.


PELLONPIENNARPÄIVÄ 3.9.2020 Pyhäjoella Hannu Keskisen luomuporkkanaviljelyksillä. Pellonpiennartapahtumassa pääsi tutustumaan tämänkesäiseen Keskisen tilan luomuporkkanan viljelyyn ja lannoitusdemoihin. Lisäksi tapahtumassa tutustuttiin puupohjaisen lannoittavan maanparannusaineen demonstraatioon. Lopuksi Hannu Keskinen esitteli viljelyyn tarvittavia koneita. Tapahtuman järjesti Pohjoiset luomudemonstraatiot ja -verkostot -hanke, ProAgria Oulu.


SIURUAN KYLÄILTA 2.9.2020 Hirvipirtillä,  Siuruajoen ja Kapustasuon maisemissa sijaitsevalla Yli-Siurualla. Siurualla kylätoiminta oli aiemmin taantunut, mutta kun Yli ja Ali menivät kimppaan, syntyi yhteinen Siuruan kyläseura. Hirvipirtillä oli mukava kokoontua ja kuulla innokkaiden kyläläisten ajatuksia. Siurualla asioita viedään eteenpäin yhteistuumin ja tarmokkasti. Täältä lisää Siuruan kylästä.


MARIKAISJÄRVEN kyläilta pidettiin 1.9.2020. Kylän Toimitalo on kerrassaan hieno ja upealla paikalla, aikoinaan Pärjänsuolta tuotu ja tonttikin ostettu omaksi muutama vuosi sitten. Kiinteistöön kuuluu itse talo, sauna järven rannassa, vessa ja lahtivaja. Toimitalon tontteineen omistavat yhdessä Kongasjärven Urheilijat, vesiosuuskunta ja metsästysseura.
Marikaisjärvellä on kyläläisillä tosi hyvä henki, yhteisöllisyyttä ja sitä positiivista pöhinää. Tämä upea toimitalo rantasaunoineen on vuokrattavissa tapahtumiin ja yöpymiseen, rentoutumiseen. Kyläläisiltä saa monenmoista palvelua siihen lisukkeeksi. Täältä lisää talosta ja varaamisesta: Toimitalo


Vierailu Kehräämö Christiinaan 28.8.2020
Olipa hurjan mielenkiintoista nähdä oikea lampaanvillan konekehruuketju ja miten se villa etenee isoissa masiinoissa lopulta muodostuen upeiksi langoiksi. Kävimme tutustumisreissulla Henna Murasen ja Anna Riepulan kanssa. Merijärvellä sijaitsevaa Kehräämö Christiinaa pyörittää pariskunta Nina ja Jyrki Karkulahti. Yrittäjät ostivat koneketjun 10 vuotta sitten ja kehräämistä on sen jälkeen riittänyt. Villoja odottaa kellarissa niin suuret määrät, että omien villojen lankatilausten odotusaika on n. vuosi.
Vierailun lopuksi Jyrki ”latasi” perinteisen rukin ja lampurit Henna ja Anna saivat kokeilla manuaalista kehräämistä. Vaikeaa kuulemma oli. Kokeilin minäkin (Sirkku), mutta eihän siitä mitään tullut. Ninalta se sujui todella helposti. Täältä kehräämön verkkosivuille: Kehräämö


KIPINÄN KYLÄN kyläilta pidettiin 11.8.2020 kylän koululla. Tosi hieno ja iso koulu, jossa nykyäänkin n. 50 oppilasta. Olipa tosi mukava mennä toimivaan syrjäkylän kouluun, vaikka kyllä opetustoiminnasta lakkautetut koulut ovat nekin tosi ihania ja tärkeitä, sillä koulut usein jatkavat elämäänsä kylän yhteuisenä kokoontumispaikkana.
Vaikka Kipinässä ei kuulemma olla aktiivisia kokouskokoontujia, niin talkoisiin on aina saatu mukavasti väkeä. Kyläyhdistys aikoo syksyllä järjestää vielä peräkärrykirppiksen koulun pihalla, siitä myöhemmin lisää.
Tästä Kipinän Facebook-sivuille.


PELLONPIENNARPÄIVÄ 4.8.2020 Ruukissa Touko Liskon pelloilla. Pohjoisen Luomudemonstraatiot ja -verkostot -hankkeen järjestämän päivän aikana tutustuttiin luomuohran ja -kauran lajikedemoihin sekä lannoitusdemonstraatioihin. Tästä Pohjois-Pohjanmaan Luomuyhdistyksen sivuille: PP Luomu Luomuviljelijät ovat tulevaisuuden suunnannäyttäjiä! 🙂


KURENKYLÄN kyläinfo 29.7.2020 pidettiin entisellä koululla, kylätalolla, joka on nyt kyläläisten omistuksessa. Kyläläiset ovat pitäneet koulusta ja sen tiloista hyvää huolta. Koulun yläkerrassa on runsaasti majoitustilaa ja pihalla kelpo sauna sekä ulkohuusissa paikkoja pitää istuntoa.
Yhteystiedot Kurenkylälle: Kurenkylän Maa- ja Kotitalousnaiset


IINATTIJÄRVEN Kyläinfo 24.7.2020 kyläyhdistyksen entisellä koululla, nykyään KOIVUKARTANO, josta voi vuokrata kokous-ja majoitustiloja.
Tästä linkistä Koivukartanon verkkossivuille: Koivukartano
Ohessa alla kuvia Koivukartanosta.

KALAJOEN MAASEUTUFORUM 2020
Osallistuminen Kalajoen Maaseutufoorumiin. Tästä likistä löytyvät kaikki luennot. Kalajoen Maaseutuforum 2020

LIEPEEN PAPPILA
Jari ja Marjo Lukkarila ostivat Liepeen Pappilan keväällä 2020. Pappila tarjoaa viihtyisät ja kattavat puitteet kokous- ja ryhmätilaisuuksien pitopaikaksi. Tästä Pappilan verkkosivuille: Liepeen Pappila
Ohessa alla kuvia Pappilasta.

TIIMI PUDASJÄRVEN KEHITYS piti virkistyspäivän alkukesällä 2020. Yritysneuvoja Auvo Turpeisen veneellä ajeltiin kauniilla Iijoen suistoalueella. Tiimissä Auvon lisäksi matkailun yrityskehittäjä Jukka Koutaniemi, toimitusjohtaja Sari Turtiainen sekä lähiruoka-asiantuntija Sirkku Kianto.

KOIVISTON POROTILA
Koiviston Porotilan varauksista löytyy tästä linkistä:
Koiviston Porotila Booking ja Porotilan Facebook-sivut