Jos kaupassa olisi paikallista ruokaa myynnissä ja ostettavana, mikä saisi sinut valitsemaan ennemmin paikallisesti tuotetun tuotteen, kuin sen minkä lie, jonka joku on tuottanut jossain kaukana jotenkin? 

No oli ehkä vähän karkeasti ilmaistu, mutta miten on, tuleeko tosiaan katsottua, missä lanttu on kasvanut ja kuka sen on tuottanut? Selvitätkö tuotetta silmäillessäsi, onko tuotteen kehityskaaressa otettu jotain erityistä huomioon, että miksi se juuri olisi kiintoisa ja erityinen?

Jos näkisitkin kyltin, jossa lukee: Tuotettu paikallisesti tai Pudasjärven omaa tuotantoa tai vaikkapa Ruokaa kotiseudulta. Merkitsisikö se jotain ja kuinka paljon? Ainakin tietäisit kuka sen on tuottanut ja missä. Saattasitpa jopa tietää, mitä tuottajalle tänä päivänä kuuluu. Voisit kysellä ohimennen, jotta mitenkä se sato, onko minkälainen ja vieläkö saadaan kaupasta kotiseudun lanttua?

Valitsemalla lähiruokaa tiedät mitä syöt. Lähiruoan ostajana edistät Pudasjärven omaa ruokakulttuuria, jolla tuodaan esiin paikallisia raaka-aineita ja ruuanvalmistustapoja sekä paikallista osaamista. Lähiruoantuotanto on usein pienimuotoista, sillä on lyhyt jakeluketju ja se on helposti jäljitettävissä.

Nyt vain on niin, että Pudasjärven kauppojen hyllyillä ei ole juurikaan tarjolla lähiruokaa…
Saattaa siellä olla joskus poronlihaa ja jos oikein älyttömän hyvin sattuu, myös lampaanlihaa. Vihanneksia ja juureksia, puutarhatuotteita ei ollenkaan. Leivonnaistuotteita, leipää, pullaa, ei ollenkaan.

Apua! Nyt tuottamaan! Lähiruoalle on Pudasjärvellä punaisena helottava markkinarako. Aikaikkuna on sepposen selällään.