Tervetuloa mukaan työpajoihin, jossa pääset alulle liiketoimintaa hyödyttävässä vastuullisuus-sertifikaatissa. Tulevaisuudessa valinta niin matkailutoiminnoissa kuin yrityskaupoissa tehdään vastuullisuusnäyttöjen mukaan.

Sertifikaatit ovat markkinointietu varsinkin kansainvälisessä näkyvyydessä, mutta myös työohjelma yrityksen toimintojen kehittämisessä vastuullisemmaksi osana liiketoimintaa. Tämä on nykyaikaisen vihreän siirtymän mukaista ja tuo hyötyä niin alueelle kuin taloudellisia etuja yrityksille.

Samalla esitellään Visit Finland:n STF-ohjelmaa (Sustainable Travel Finland), jonka kautta yrityksen toiminta saa kansainvälistä näkyvyyttä markkinointitoimenpiteissä.

Lisäksi järjestämme työpajan hiilijalanjäljen laskennasta ja hiilikompensaatiosta.

Ajankohdat työpajoille:

Asiantuntijoina toimivat Anu Nylund Mood of Finland:sta ja Mari Mero Green Key:ltä. Toisessa kokonaisuudessa Päivi Suutari / Lemma Travel House ja Hanna Liappis / Taigawise. Sekä kolmannessa Kaisa Merilahti Ramboll:lta.

Työpajat järjestetään kahdessa osassa 2x 3 tuntia, joten kumpaankin työpajaan osallistuminen on tarkoituksenmukaista. Valitse siis yrityksellesi sopiva sertifikaatti ja ilmoittaudu mukaan. Neuvoa sertifikaatin valintaan saat projektikoordinaattorilta Anu Seiteriltä, sekä lähettämällä kyselyn harkitsemillesi sertifikaatin tarjoajille. Mukaan voi lähteä missä vaiheessa vain; ei tarvitse olla valmis, vaan sertifikaattien tarkoitus on lähteä kehittämään toimintaa siitä tilanteesta missä yritys on.

Lisäksi pyynnöstä järjestetään työpaja hiilijalanjäljen laskennasta ja hiilikompensaatiosta, joka liittyy kilpailuetuun sekä yrityskauppoihin mitä vahvemmin tulevaisuudessa. Samoin maksutonta STF-ohjelmaa on mahdollisuus tehdä samalla, joka on osa kilpailuetua tulevaisuudessa. Sertifikaatti-prosessi on joka tapauksessa hyvä käydä, koska STF-ohjelmaan pääsy vaatii joko osallistumisen sertifikaattiin tai vahvoja vastuullisuus-näyttöjä. Nämä toiminnot voivat tulla kätevästi samalla, koska vastuullisuusteot ovat kuitenkin samaa olipa mikä kehittämisohjelma kyseessä.

Työpajojen tarkoituksena on olla hyvin käytännönläheisiä, eli prosessia tehdään käytännössä eteenpäin asiantuntijan johdolla. Työpajojen välillä on taukoa työstämiseen; toisessa työpajassa jatketaan prosessia, tehdään eteenpäin ja voi kysyä neuvoa asiantuntijoilta.

Mukaan saa tulla ihan mikä yritys tahansa, kun liittyy jollain tavalla alueen matkailuun. Tällaisia yrityksiä voivat olla läheltä tai kaukaa esim. erilaiset majoitusyritykset, ravintolat ja kahvilat, aktiviteetit, matkustamiseen ja kuljetukseen liittyvät yritykset, hiihtokeskuksen toiminnot, asiakkaita palvelevat moninaiset toimijat sekä toimistot, huomioiden mukaan myös kylätoimijat ja tapahtumat. Eli aikalailla kaikki.

Työpajan sisältö muotoutuu osallistujien mukaan, mutta runkona on:

 • STF-ohjelman ja vastuullisen matkailun lyhyt esittely ja kytkös sertifiointiin
 • Osallistujien nykytilanne
 • Sertifiointiprosessin läpikäynti ja ilmoittautumisohjeet, kirjautuminen, prosessia eteenpäin sekä ohjeet jatkoon
 • Tauko
 • STF-ohjelman kehittämissuunnitelma ja sen linkitys sertifikaattiin
 • Työpajan ja vastuullisen matkailun, sertifikaatin, STF-ohjelman ja tulevaisuuden matkailun koontia sekä tavoite mieleen
 • Sertifikaatin asiantuntija antaa jokaiselle osallistujalle soveltuvan tehtävän työpajojen väliin.

Toinen työpaja:

 • Koonti edellisestä työpajasta
 • Väliaikana esiintulleita kysymyksiä ja tilannetta tällä hetkellä
 • Sertifikaatti-ohjelman täyttämistä eteenpäin asiantuntijan avustuksella
 • Tauko
 • Koonti työpajasta, missä vaiheessa ollaan menossa ja mihin keskittyä jatkossa, mitä tarvitaan jotta prosessin saa loppuun sekä aikataulutuksesta.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Yhden työpajakokonaisuuden (2x 3h) osallistumismaksu on 50e (alv:ton). Tai jos haluat osallistua hankkeen kaikkiin vuoden tapahtumiin, on yrityskohtainen maksu.

Ilmoittautumiset pyydämme: anu.seiteri@pudasjärvi.fi .

Toisena teemana hankkeessa on sulanmaanajan tuotekehitys, keräämme alueelta ideoita matkailupalveluihin, toki ympärivuotiset tuotekehitysmahdollisuudet otetaan huomioon. Matkanjärjestäjiltä on tullut toiveita mm. vastuullisista, pehmeiden arvojen matkailutuotteista sekä päiväretkikohteita. Aiheina voisivat olla esim. luonto ja siitä oppiminen, reitit, kalastus, ruokamatkailu ja perinneruoat, Oulu2026 Arctic Food Lab, perinnekäsityöt ja -puutyöt, kotivierailut, kylien mahdollisuudet, tapahtumat, kiertomatkailupyörätuote, kiertomatka vuokra-autolla, Live like local, Finnish Happiness jne. Ideoita saa heittää hyvin vapaasti, pienesti tai isosti, löyhästikin matkailuun liittyen, ja siitä voimme lähteä miettimään miten se olisi käytännössä mahdollista. Tähän liittyen otamme jo toiveitanne ja ideoitanne vastaan.

Lisätietoa vastuullisuudesta ja sertifikaateista mm.: Vastuullisuudesta yrityksen ja koko alueen oma myyntivaltti ja Sertifioinnit ja ohjelmat sekä hankkeesta.

Autan mielelläni kysymyksissä;

Anu Seiteri
Projektikoordinaattori
Pudasjärven Kehitys Oy
Oikopolku 4 B 2, 93100 Pudasjärvi
puh: +358 50 5398661
email: anu.seiteri@pudasjarvi.fi

Pudasjärvi – Vain parhaita puolia Pohjois-Pohjanmaalla  Elämää ja työpaikkoja Pudasjärvellä

Facebook

Hankkeen logot