Hei pudasjärviset, lähiruokaa tuottavat, syövät, myyvät ja tarjoilevat tahot, siis kaikki, joita lähiruoka kiinnostaa. Pudasjärven kaupungin tavoitteena on toimintamallin kehittäminen lähiruokaverkostolle, jossa ovat mukana yritykset, ruokasektorin muut toimijat, kehittäjät ja koulutusorganisaatiot. Aloitin tehtävässä marraskuun alussa. 

Olen koulutukseltani agrologi AMK ja maaseudunkehittäjä MEAT. Lisäksi taustallani on myös AV- ja hevosalan ammattilaisuus. Työuraani sisältyy toimittajuutta ja opettajuutta sekä useita hankkeita, kuten luontomatkailunkehittämistä, Marttojen ruokahanketta, valokuitua, maaseudun sivuelinkeinojen kehittämistä ym. Aikoinaan toimin myös pienviljelijänä Kainuussa kasvattaen lampaita, hevosia, kaneja, kanoja, viiriäisiä, hanhia, possuja, kissoja ja koiria. Joukossa oli myös yksi vuohi. Toki yritin parhaani mukaan kasvattaa myös perunoita, juureksia ja heinää. Olen myös innokas marjastaja ja luonnonyrttienhyödyntäjä.

Lähiruoka, luomu ja eläinten hyvinvointi. Siinä siis asioita, jotka erityisesti innostavat minua. Samoja asioita painottaa Suomen hallitusohjelma, joka otti maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi luomu- ja lähiruoan osuuden kääntämisen vahvaan nousuun. Valtioneuvosto teki niistä ja kehittämisen tavoitteista vuoteen 2020 periaatepäätöksen 16.5.2013. Kuten periaatepäätös mainitsee, lähiruoalla on monia vahvuuksia: maaseudun elinvoimaisuuden vahvistaminen, asiakkaan lähellä toimiminen, joustavuus, mahdollisuus vaikuttaa ympäristökuormitukseen sekä lisäarvon tuottaminen kauppojen ja ravintoloiden valikoimiin. Näitä samoja arvoja on myös luomulla, jolle lisäarvoa tuottaa myös kuluttajien yhä kasvava kiinnostus eläinten hyvinvointiin, ympäristön tilasta huolehtimiseen ja ruoan lisäaineettomuuteen. 

Pudasjärvi on samalla asialla avittaen nykyistäkin enemmän paikallisen lähiruoan toteutumista kehittämällä ja vahvistamalla lähiruokasektorin osaamista lähiruoka-asiantuntijan voimin. Toivon tapaavani teidät lähiruokatahot suunnittelun ja kehittämisen merkeissä. 

Sirkku Kianto
lähiruoka-asiantuntija
p. 050-505 5850
sirkku.kianto@pudasjarvenkehitys.fi
Pudasjärven Kehitys Oy