Hirsipääkaupungin tarinaa jatkaa LumiAreena
Puurakentaminen on Pudasjärven ilmastoteko ja kaupunki on modernin hirsirakentamisen edelläkävijä. Pudasjärveltä löytyy historiallisia hirsikohteita, mutta myös modernin julkisen hirsirakentamisen huippuesimerkkejä.
– Hirsipääkaupungin kehityspolku on esimerkinomainen tarina ja paikkakunnalla sijaitsee tietysti hirsi- ja puutuotealan huippuyrityksiä, kertoo Pudasjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Sari Turtiainen.
Pudasjärven julkisen hirsirakentamisen aloitti Karhukunnaan korttelin rakentaminen vuosina 2011-2013. Vuonna 2015 kaupunki päätti, että kaikki julkiset rakennukset tehdään lähtökohtaisesti hirrestä ja valittu linja on pitänyt. – Innostus hirsikoulujen rakentamiseen levisi Pudasjärveltä myös muualle Suomeen ja hirsikouluja löytyy nyt jo monelta paikkakunnalta, kertoo Sari Turtiainen.
– Kiinnostusta hirsirakentamiseen lisäävät pohdinnat ilmastonmuutoksesta ja asumisen terveellisyydestä. Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmasta puurakentamisen etuna on myös tieto raaka-aineiden alkuperästä, uusiutuvuudesta ja riittävyydestä. Hirsirakentaminen istuu luonnonmukaisen kaupungin imagoon ja arvoihin luonnostaan, sanoo Sari Turtiainen.
Toistaiseksi paikkakunnan tunnetuin hirsikohde on maailman suurin hirsirakenteinen koulu, Hirsikampus. Kampus sai vuonna 2016 Puupalkinnon ja valittiin Pohjois-Suomen rakennusteoksi. Hirsikampuksella on BREEAM-ympäristöluokitusjärjestelmän sertifikaatti ensimmäisenä Suomessa.
– Hirsikampuksella akustiikka on miellyttävä, vaikka koulu on täynnä oppilaita ja sisäilman laatu on hyvä, mikä on tärkeää niin oppilaille, henkilökunnalle kuin vanhemmillekin. Pudasjärvi oli asiassa suunnannäyttäjä ja tällä hetkellä Suomessa on työn alla yli 50 hirsipäiväkotia ja –koulua, huomauttaa Pudasjärven Kehitys Oy:n yritysneuvoja Auvo Turpeinen.
Hirsikampuksen jälkeen Pudasjärvelle on rakennettu hirrestä päiväkoteja, vuokrataloja ja vuoden 2019 lopulla valmistui uusin hirsikohde, tapahtumakeskus LumiAreena. Tällä hetkellä päätien varteen näkyvälle paikalle nousee hirsinen Hyvän Olon Keskus. – Se on kaupungin tähänastisista investoinneista kaikkein suurin ja valmistuu vuonna 2021 uudeksi kuntalaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Hirsipääkaupungin tarinalle tulee näyttävää jatkoa, sanoo Sari Turtiainen.
LumiAreena on uusin hirsipääkaupungin ylpeydenaihe
LumiAreena on kaupungin uusi tapahtumakeskus, joka sijaitsee Syötteellä. – Kyseessä on maailman pohjoisin hirsirakenteinen monitoimiareena, jossa yhdistyvät konkreettisesti kaupungin avaintoimialat: hirsi- ja puutuoteala, matkailu ja lähiruoka, toteaa Sari Turtiainen.
LumiAreenaan sijoittuu Pudasjärven kaupungin matkailuinfo, Syötteen keskusvaraamo, ekohenkisen ravintola Tuban ravintolasali sekä KIDE Kuntosali. Tilaa rakennuksessa on yhteensä 1400 m2. LumiAreenasta löytyy 430 m2 kokoinen avara sali erilaisia tapahtumia, yritystilaisuuksia, konsertteja ja ryhmäliikuntaa varten. Tiloissa voi järjestää esimerkiksi 400 hengen kokouksia tai jopa 500 hengen konsertteja. Hirsiseinien ansiosta artisteilta on tullut jo palautetta erinomaisesta akustiikasta.
– Jo alkumetreillä tiloissa järjestettiin esimerkiksi lastentapahtuma, erilaisia konsertteja ja seminaareja sekä myyntitapahtuma. LumiAreenan varaaminen yksityisiä juhlia, yritystapahtumia ja liikuntavuoroja varten tapahtuu Syötteen keskusvaraamon kautta, kertoo Auvo Turpeinen.
– LumiAreenalle toivotaan ahkeraa ympärivuotista käyttöä. Hirsi on ekologisin rakennusmateriaali ja komea hirsirakennus toimii myös massiivisena hiilinieluna, muistuttaa Sari Turtiainen. LumiAreenaan on käytetty 229 m3 hirttä, mikä sitoo noin 207 000 kiloa hiilidioksidia. Se vastaa noin 19 suomalaisen vuotuista CO2-päästöä tai peräti noin 1 479 000 kilometrin autoilua. Tuo ajomatka vastaisi pituudeltaan matkaa jopa 37 kertaa maapallon ympäri.