Osta tai vuokraa Kipinän kalastusmatkailukeskus

Iijoki tarjoaa mahdollisuuksia matkailulle

Iijoki virtaa käytännössä Suomen läpi itä–länsi-suunnassa. Iijoki saa alkunsa Kuusamon kirkkaista järvistä ja laskee Perämereen Iissä. Iijoki on Suomen mittakaavassa kuudenneksi suurin jokivesistö, jonka keski- ja yläjuoksua on suojeltu koskiensuojelulailla. Kokonaisuudessaan joen varrella on yli 100 koskea.

Pudasjärven länsiosassa sijaitsevilla Kipinänkoskilla on 10 kilometriä pitkä yhtäjaksoinen koskiosuus, joka soveltuu kalastuksen ohella myös retkeilyyn ja melomiseen. Koskialue sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä Oulusta. Kipinänkosket ovat Iijoen vapaana virtaavista koskista kaikkein vuolaimmat. Koskista voi kalastaa ahventa, taimenta, haukea sekä harjusta ja kosket ovat erityisesti perhokalastajien suosiossa. Iijokisoudun loppuhuipennus tapahtuu laskemalla tämän kosken ”tohon” lävitse.

Vuokraa tai osta Kipinän kalastusmatkailukeskus yritystoimintaa varten

Kipinänkoskien lähellä on Kipinän kalastusmatkailukeskus, joka sijaitsee 30 kilometriä Pudasjärven keskustasta tai 60 kilometriä Oulusta. Alue on erähenkinen ja kalastukseen sopiva, rauhallinen niemenkärki.

Kalastusmatkailukeskukseen kuuluvat Myllysaari-nimisellä tontilla sijaitsevat rakennukset: Kalapirtti, jonka yhteydessä on huoltorakennus, jossa on puu- ja jätevarasto sekä WC. Niemen kärjessä noin 200 metrin päässä päärakennuksesta sijaitsevat Kalakota, kesäkeittiö, ja ulkokäymälä. Kalastusmatkailukeskus on rakennettu vuosina 2004-2005.

Alueen rakentaminen on tehty luontoa kunnioittaen. Tontille on jätetty runsaasti puustoa ja aluskasvillisuutta. Rantaa myötäilevät pitkospuut johtavat päärakennukselta niemenkärkeen ja Kalakodalle. Tontin koko on noin 5,8 ha. Vuokratontin omistaa PVO-vesivoima Oy.

Tontin vieressä on lisäksi Vuormakosken tilat, joihin liittyvät kartat 615-404-30-1 ja 615-404-29-1. Nämä vuokra-alueet ovat myös PVO-vesivoima OY:n omistuksessa.

Rakennukset ja rakennelmat:

Kalapirtti on noin 79 m2:n suuruinen hirsirakenteinen rakennus. Kalapirtissä on iso tupa, johon mahtuu noin 45 henkilöä ja lisäksi ulkoterassille sopii 16 henkilöä. Rakennus on sähkölämmitteinen ja tuvassa on takka. Tuvan lisäksi rakennuksessa on pieni tarjoilukeittiö ja pieniä varasto- tai aputiloja. Luiskan ansiosta Kalapirttiä pystyvät käyttämään myös liikuntarajoitteiset.

Kalapirtin yhteydessä on huoltorakennus, jossa sijaitsee WC sekä jäte- ja puuvarasto.

Kalapirtti ja huoltorakennus ovat hyvässä/tyydyttävässä kunnossa.

Kalakota ja kesäkeittiö sekä ruokailukatos sijaitsevat Myllysaaren tontin niemennokassa. Nämä rakennelmat ovat vapaasti jokaisen kalastajan ja retkeilijän käytettävissä. Lisäksi niemennokan rakennelmiin kuuluu kompostoiva käymälä.

Kalakodassa on maalattia, kotaa kiertävä penkki-pöytärivistö sekä kotakeittiö. Kesäkeittiössä on muurattu grilli-savustusuuni. Kesäkeittiössä on katto, muttei seiniä. Ruokailukatoksessa on istuinpaikat noin 10-15 hengelle.

Kalakota, kesäkeittiö ja muut rakennelmat ovat tyydyttävässä/heikossa kunnossa.

Tilan nimi ja kiinteistötunnus: Myllysaari, 615-404-18-10

Kuvia sekä tarkempia tietoja sisätiloista ja tontista on PDF-dokumenteissa, jotka löydät tämän sivun kohdasta Materiaaleja.