Pudasjärven alueen tuulivoimaselvitys: Lataa PDF tästä!

Pudasjärvellä toimii Kaupparekisterin mukaan 598 yritystä monipuolisesti eri toimialoilla. Eri alojen yrityksiä ja toimijoita on aina mikroyrittäjistä kansainvälisen viennin vetureihin asti. Kontio ja Profin ovat tunnetuimpia pudasjärvisiä yrityksiä, mutta voi olla yllätys, että Pudasjärvellä on maailman pohjoisin pitsatehdas. Pudasjärvellä valmistuu Apetitin valmispitsoja, joita lähtee viikossa 60 000–80 000 kappaletta suomalaisten syötäväksi. Voit nähdä helposti Pudasjärven suurimmat yritykset, suurimmat työllistäjät, nopeimmin kasvavat ja uudet yritykset sekä toimialat Fonecta Finderista.

Kaupungin yrityskanta on levittäytynyt ympäri laajan pitäjän. Pudasjärven 8000 asukkaasta noin puolet asuu haja-asutusalueella, mikä luo palvelukysyntää ja -tarjontaa sekä edellytyksiä yrittäjyyteen ja työllistymiseen laajalla alueella. Digitalisaatio ja koko kaupungin alueelle luotu huippunopea valokuituverkko luovat mahdollisuuksia sähköisten liiketoimintojen hyödyntämiseen ja toteuttamiseen. Tämän myötä paikkakunnalle on syntynyt myös kestävää verkkokauppatoimintaa.

Pudasjärvi on kyliensä kaupunki.

Lähde: Vainu 3/2022. Pudasjärvellä on virkeää yritystoimintaa koko laajan pitäjän alueella.

Paikkakunnan yritysten ja kaupungin tuottamista palveluista yhteystietoineen löydät tietoa myös Pudasjärvi tutuksi 2020 -oppaasta. Opas päivitetään keväällä 2022, tuoreet tiedot saadaan jälleen luettavaksi kesän kynnyksellä.

Vähittäiskauppa

Tukku- ja vähittäiskaupan alalla toimii 66 yritystä. Tarjonta on Pudasjärvellä perinteikästä ja vakiintunutta. Matkailijat tykkäävät käydä Kurenalla eli kuntakeskustassa toimivissa kaupoissa kuten eräkaupassa, kukkakaupassa ja marketeissa. 4H -yhdistyksen Kierrätysmyymälä on myös suosittu käyntikohde. Kalustemyymälä on myös sopivasti matkan varrella valtatien välittömässä läheisyydessä. Alueelta löytyy myös moottoriajoneuvot ja kodinkoneet moneen tarkoitukseen. Monipuolisiin kaupallisiin palveluihin vaikuttavat myös matkailijat, jotka ovat huomanneet, että alueella on sujuvaa asioida, uusi kiertoliittymä tekee keskustan kiinnostavaksi. Myös kylillä toimii vielä kymmenisen kauppaa tai kioskia, sillä vapaa-ajan asukkaiden ansiosta kesäsesonki on vahva. Lomakaudella kaupungin asukasluku käytännössä lähes tuplaantuu, kun mökkiläiset saapuvat.

Kuljetus ja maanrakennus

Vahvoina ja työllistävinä toimialoina ovat kuljetus- ja maanrakennusalat, joilta löytyy toimijoita jo useammassa sukupolvessa. Palvelut kattavat moninaisesti niin henkilö- kuin kappaletavarakuljetuksetkin. Myös metsäkoneyrittäjyys ja turvetuotanto tuovat monelle tuloja.

Terveydenhoito ja hyvinvointi

Terveydenhoito ja hyvinvointiala ovat kasvavia toimialoja ja tukevat paikallisen väestön, matkailun sekä loma-asumisen tarpeita. Henkilökohtaisten terveys- ja hyvinvointipalveluiden kysyntä on kasvanut, joten näillä aloilla on mahdollisuuksia sekä yrityksille että yritysyhteistyölle. Erilaisia palveluja kaipaavat myös vapaa-ajan asukkaat, nuohouksesta talonmiehiin.

Kehittyvä keskustan alue

Keskustan alue kehittyy ja mahdollistaa myös uudet liiketilat ja toimijat. Hyvän Olon Keskus, uusi ABC-liikenneasema ja uudet nelikerroksiset hirsikerrostalot liiketiloineen ovat vahvistaneet keskustan vetovoimaa ja samalla palveluvalikoimaa on saatu laajemmaksi.