Kun tauti taittuu, jatketaan eteenpäin. Pudasjärven Kehityksellä on suunnitteilla monenmoisia lähiruokaan liittyviä tapahtumia. Tulossa mm. Hassut kisat ja haitarin lumoa.
Ruoka on keskeinen ja jokapäiväinen asia ja se kannattaa ottaa tosissaan. Ruoka tarjoaa hyvinvoinnin, ympäristön, virkistymisen sekä ansainnan näkökulmasta runsaasti mahdollisuuksia.

Huomionarvoista on, että tapahtumat järjestetään koronapandemian suomien mahdollisuuksien mukaisesti.
Toteutuksien tiedotus löytyy Pudasjärven Kehityksen verkkosivuilta.

Tavataan verkossa!
Lähiruokatuottajille ja elintarvikkeita ostaville tahoille toteutuu yhteinen verkkokokoontuminen. Koska mainituille tahoille oli alun perin tarkoitus järjestää oikea kokoontuminen, jossa jokainen voi esitellä tuotantonsa mahdollisuudet ja tavoitteet, ja ostajat puolestaan kertoa tarpeensa ja toiveensa, on kokoontuminen syytä järjestää virtuaalisesti. Saimme mukaan myös ympäristötarkastajan, jonka avulla voidaan samalla tarkentaa myyntiin liittyvä elintarvikelainsäädäntöä.
Tilaisuus pidettiin onnistuneesti!

Retki Pesiölän puutarhaan
Puutarhatuotanto ja kasvihuoneviljely ovat kiinnostavia teemoja lähiruoantuotannon kannalta. Pudasjärvellä ei kaupoissa ole paikallisia vihanneksia ja yrttejä lainkaan tarjolla. Mitenkähän sellaisen saisi alkuun ja kuinka sen saisi kannattavaksi? Lähdemme keväällä tutustumaan Taivalkoskella toimivaan Pesiölän Puutarhaan, jossa nuori yrittäjä esittelee puutarhan valikoimia ja toimintaa. Retkelle mahtuu noin kymmenkunta osallistujaa ja matka tehdään kimppakyydeillä.
Kävimme Pesiölässä. Lue täältä lisää retkestämme: Pesiölän retki

Paikallista lähiruokaa ja käsitöitä
Pudasjärviviikolla toteutetaan syksyllä lähiruoka- ja käsityötapahtuma, johon voivat niin paikalliset kotileipurit kuin yhdistykset ja yritykset tulla myymään tuotteitaan. Tapahtuma järjestetään Rajamaanrannassa. Paikalle saadaan esim. pudasjärveläistä perinneruokaa, jota keittelee ja myy Niemitalon Pekka. Kuulemme myös tarinoita perinneruoasta.

Toivomme mukaan mahdollisimman paljon ruoanmyyjiä, jotta saadaan maisteltavaa ja makuelämyksiä monenmoisia. Erilaisia leivonnaisia, juomia, karamelleja, vaikkapa voileipäkakkuja, voileipiä ja mitä vain paikallista kotitekoista ruokaa ja naposteltavaa. Myyntipaikka on myyjille maksuton. Ilmoittautumisesta ja toteutuksesta tiedotetaan lisää tuonnempana.

  Lähiruokatapahtumassa voi samalla kuulla ja nähdä upean Janina Suihkolan taiturimaista haitarisoittoa ja laulua.
Janina on 2018 Kultaisen harmonikan voittaja.

Syksyn satoa ja hassuilua
Satokausi lähestyy. Alkaa olla aika suunnitella, mitä laittaisi kasvimaalle kasvamaan syyskuista keskustan toritapahtumaa ajatellen. Paikalliset elintarviketuottajat ovat tervetulleita Syksyn Satoa toritapahtumaan esittelemään ja myymään tuotteitaan. Myyntipaikka on maksuton.

Toritapahtumassa järjestetään myös juuresten ja leivonnaisten kauneuskilpailu. Nousiko mullasta pottumainen porkkana? Vai näyttääkö porkkanasi pikkumaiselta pätkältä? Vai hurmaavalta häntäheikiltä? Entä mitä tulikaan uunista ulos? Luimuileva lörtsy, lipevä lettu vai ponteva piirakka?

Osallistu juuresten kauneuskilpailuun! Nimeä luomuksesi ja tuo se kilpailemaan Vuoden 2020 Hassujuures- tai Hassupulla –tittelistä. Kauneuskirurgia ja ehostus sallittua! Paras palkitaan.  

Myös Syötteellä järjestetään syksyllä paikallisten lähiruokatuotteiden myyntitapahtuma. Syötteen tapahtumaan voivat lähiruokamyyjien lisäksi tulla mukaan myös käsitöiden myyjät. Tapahtumaa suunnitellaan yhteistyössä Syötteen Matkailuyhdistyksen kanssa.

Osuuskunnasta lähiruokamoottori?
Voisiko Osuuskunnasta olla lähiruokamoottoriksi? Syksyllä järjestettävässä Osuuskuntaillassa esitellään osuuskunta yritysmuotona ja kuunnellaan ruokaan, kumppanuuteen ja käsitöihin liittyviä osuuskuntatarinoita.

Kumppanuusmaatalous on paikallisuuteen perustuva maataloustuotannon ja ruoanjakelun malli. Osuuskuntaillassa esittäytyy syksyllä 2019 alkanut Ruralia-instituutin ja Luomuliiton yhteinen Kumakka-hanke.  Mukana myös Livonsaaren osuuspuutarha, joka viljelee kasviksia Livonsaaren yhteisökylän pelloilla ja kasvihuoneessa. Luovon Puoji on puolestaan Hailuodon käsityöläisten perustama yhteisö, joka aloitti ensin Hailuoto-seuran käsityötoimikuntana ja muuttui osuuskunnaksi vuonna 2005.

Osuuskuntaillassa on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä aito tikkuri ja myös ostaa sellainen. Tikkurihan on tietenkin luotolainen perinteinen villapusero. Puojin esittelijät tuovat iltaan myös luotolaisia kynsikkäitä ja villasukkia.

Lisää tietoa kaikista tapahtumista, toteutuksesta, tarkentuvista aikatauluista ja ilmoittautumisesta saat Pudasjärven Kehitykseltä:
p. 050 505 5850 tai sirkku.kianto@pudasjarvi.fi.

Seuraa tätä Kehityksen verkkosivuilla olevan lähiruokablogin tiedotusta!

Toivotaan leppoisaa ja tervettä kesää! 🙂